Kim Maes helpt je met het detoxen van je beautyroutine

Hoewel Kim Maes visagiste is, vindt ze huidverzorging nog veel belangrijker. “Wanneer je huid mooi is, heb je nauwelijks nog make-up nodig. Goede huidverzorging is de basis.” Via haar webshop/winkel Blos geeft ze persoonlijk advies aan haar klanten en helpt ze hun badkamer te detoxen. “Ik ben geen geitenwollensok die vindt dat je alles moet weggooien en enkel nog natuurlijke producten mag gebruiken. Ik vertel de mensen waar ze op moeten letten en welke alternatieven er bestaan. Het is ook niet omdat een ingrediënt potentieel reacties kan veroorzaken dat het daarom slecht is. Alles hangt af van de concentratie.”

Zelf gebruik ik cosmetica in de eerste plaats om resultaat te boeken. Soms is dat met meer natuurlijke producten, soms meer high tech. Natuurlijk check ik altijd de ingrediëntenlijst om te zien of er geen stoffen op staan die mijn alarmbellen doen afgaan. Maar die gaan evengoed af bij de zoveelste hysterie rond uit de context getrokken wetenschappelijke studies. Om maar te zeggen: ik ben redelijk sceptisch. Zowel voor greenwashing als voor geitenwollensokkenfanatisme. 

Lippenbalsem

Een tijd geleden haalde Testaankoop het nieuws met lippenbalsems die getest waren op ‘schadelijke’ stoffen zoals minerale oliën. Die belanden namelijk gedeeltelijk in je lichaam, waar ze kunnen opstapelen. Volksgezondheid nuanceerde die conclusie door te stellen dat je je lippenbalsem al zou moeten opeten om dat risico te lopen. Mijn favoriete lippenbalsem bevat grotendeels minerale oliën en werkt beter dan de natuurlijke formules die ik geprobeerd heb. Ik ben dus niet meteen van plan om hem in te wisselen.

Maar Kim raadt aan om hem niet constant te gebruiken: “Die minerale oliën halen vocht uit de diepere lagen van je huid, wat op termijn je lippen nog meer zal uitdrogen.” Zelf verkoopt ze uitsluitend natuurlijke lipbalsems van o.a. Grown Alchemist, Susanne Kaufmann, Ilia, F. Miller en Votary. Je lippenbalsem inwisselen voor een natuurlijker alternatief is volgens Kim een van de belangrijkste stappen in het detoxen van je verzorgingsroutine.

Reinigers

Goed reinigen is essentieel in het detoxen en daar ben ik redelijk gedisciplineerd in. Wanneer ik make-up draag, double cleanse ik met een olie, gevolgd door een gelreiniger met water voor een fris gevoel. Kim is een fan van oliën, omdat ze zo zacht zijn. “Kies voor plantaardige oliën in plaats van minerale, want die leggen een film op de huid die de poriën kan verstoppen.” Mijn olie is op basis van olijfolie, wat Kim’s goedkeuring krijgt. Maar ze fronst haar wenkbrauwen wanneer ze phenoxyethanol in de ingrediëntenlijst opmerkt. “Een bewaarmiddel is niet nodig in een olie.” In de reinigingsgel vindt ze sulfaten, wat ze afraadt. “Dat zijn agressief reinigende stoffen die de natuurlijke beschermlaag van de huid (PH) kunnen verstoren. Reinigers moeten zacht zijn, zoals een olie of melk.”

Ik gebruik meestal een tonic voor een extra proper gevoel en om de kalkresten van het water weg te halen. Kim’s oog blijft haken op propylene glycol, een van de belangrijkste ingrediënten die vocht vast houden. “Het haalt vocht uit de diepere huidlagen, wat niet ideaal is voor droge huidtypes. Bovendien wekt het steeds meer allergieën op. Op zich kan het geen kwaad, maar ik zou er wel op letten dat het ook niet in teveel andere producten zit die je gebruikt, om te hoge dosissen te vermijden.” Ze suggereert de reinigingsolie van Josh Rosebrook (58 euro) en de sulfaatvrije reinigingsgel (35 euro) en toner (33 euro) van Susanne Kaufmann.

Serum en dagcrème

Voor mijn dagcrème en serum kies ik resoluut voor high tech: antioxidanten en stoffen die mijn collageenaanmaak beschermen en boosten. Veel natuurlijke ingrediënten vallen er niet te bespeuren, maar Kim ziet ook niet meteen iets  problematisch. Dankzij de pompflacon zijn er niet veel bewaarmiddelen nodig (phenoxyethanol). Bovendien staat die staat helemaal achterin de lijst, zodat de hoeveelheid geen problemen kan geven. Idem dito voor het subtiele parfum. “Hoe lager op de ingrediëntenlijst hoe beter, want parfum is een van de grootste oorzaken van allergische reacties. Vaak is het een cocktail van verschillende ingrediënten die allergenen kan bevatten. Welke stoffen dat juist zijn weet je niet, want de formule is geheim en wordt enkel aangeduid als ‘parfum’.” 

Deodorant

Ik gebruik geen antiperspirant, omdat ik geen overmatige zweter ben en ik me blauw erger aan de verkleuringen die aluminiumzouten veroorzaken op de hemden van mijn man. Maar Kim ziet nog een groter nadeel aan aluminiumzouten: “Nog niet zo lang geleden was er een studie die een link suggereert met borstkanker.” Die kreeg behoorlijk wat kritiek, maar ‘beter safe than sorry’, oordeelt Kim. Haar suggestie: Fine Deodorant Cream (28 euro).

Shampoo

Ook hier zijn er een paar ususal suspects die vooral in goedkope formules standaard op de ingrediëntenlijst staan: het agressief reinigende SLS (sulfaten) en cocamidopropyl betaine (een stof die doet schuimen). “Het zijn agressieve stoffen die de huid kunnen irriteren”. Ook siliconen vindt Kim geen goed idee. “Dat legt een film op je haar om het zacht te maken en glans te geven. Maar het is een quick fix, op lange termijn verstikt het je haar en maakt het slap en onhandelbaar.” Haar favoriete shampoo is Rahua (36 euro), volledig plantaardig. “Wel met een conditioner gebruiken om je haar weer doorkambaar te maken.”

Bodylotion

Ik gebruik dagelijks bodylotion. Alle merken, zolang het maar smeuïg is en mijn huid goed voedt. Maar Kim ziet van alles staan waar ze van gaat fronsen: “Talk, alcohol, 4 bewaarmiddelen! Zoveel is niet nodig. Palmolie is een natuurlijk alternatief voor silicone, dat je huid zacht doet aanvoelen, maar het is dan weer niet politiek correct.” (om de olie te oogsten worden grote stukken van het regenwoud gekapt). “Dit zou ik niet op mijn huid smeren,” stelt Kim. “Je lichaam is een groot stuk huid en dus kan je beter de voorkeur aan plantaardige oliën geven, zoals die van F. Miller (58 euro). Als je van een smeuïge crème houdt, is de Body Butter (58 euro) van Susanne Kaufmann een aanrader.

Info

Blos, Dr Willemsstraat 16, 3500 Hasselt. www.blos-shop.be

Lees ook

De beautygeheimen van Kim Maes

Mooi Hasselt: de beauty adressen

Mijn beautyroutine op standaard.be

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht