Joy By Dior zorgt meer voor verwarring dan voor verrassing

Een van mijn eerste grote parfumlanceringen als beautyjournaliste was J’Adore van Dior. Dat was in 1999, ergens in het Zuiden van Frankrijk. De dresscode was wit, niet meteen mijn kleur, dus droeg ik een zwart pak met een witte blouse. Toen ik de grote trap afkwam die uitgaf op de hotellobby kon ik wel door de grond zakken. Ik zag een witte zee van een paar 100 gasten die zich wel strikt aan de dresscode hadden gehouden. Het leek alsof iedereen me aankeek, dus klitte ik samen met dat andere zwarte schaap van de hoop, een Duitse journalist die het vertikt had om een wit pak aan te trekken. Het was een wonderlijke avond, als een feest van een witte sekte, maar dan glamoureus.

Bijna 20 jaar later lanceert Dior naar eigen zeggen terug een ‘nieuw’ parfum. (Voor het gemak vergeet men Miss Dior -oorspronkelijk gelanceerd als Miss Dior Chérie-, een bloemengeur die niets te maken heeft met de gelijknamige groene chypre uit 1947.) Om maar te zeggen: de verwachtingen waren hooggespannen, fans keken er halsreikend naar uit, critici slijpten alvast de pennen.

Joy By Dior, klinkt als…

De eerste verrassing is de naam. Joy is namelijk een parfum uit 1930, van Jean Patou. Een merk dat in de vergetelheid is geraakt, hoewel Joy wel tot het erfgoed van de parfumerie wordt gerekend. Nu is Dior niet de enige dat de naam van een bestaand parfum gebruikt. Goede parfumnamen zijn immers een lucratieve business, waardoor alle denkbare namen al gepatenteerd zijn door opportunisten, om er ooit stevig aan te kunnen verdienen. Zo heeft Giorgio Armani een tiental jaar geleden het parfum Idole gelanceerd, dat intussen roemloos is verdwenen. Om die naam te mogen gebruiken had de ontwerper het Franse nichehuis Lubin een stevig bedrag betaald. Van de orde waarmee een boetiek in Parijs gefinancierd kon worden….

Joy is een parfumnaam met potentieel, dat zal niemand ontkennen. Maar ook de naam van een legende, wat gevoelig ligt bij parfumliefhebbers. En toen bleek dat LVMH, het luxeconcern waar Dior toe behoort, niet de naam maar het merk had gekocht, steeg de verontwaardiging nog meer. Parfumliefhebbers zullen met argusogen het lot van Jean Patou volgen. Als blijkt dat het louter als database van namen wordt gebruikt en in de vergeethoek eindigt, zal de groep zijn krediet verspelen bij de parfumliefhebbers, die het sowieso al niet hebben begrepen op grote groepen die hun geliefde nichemerken opkopen. Dat verklaart enigszins het scepticisme dat rond deze lancering hangt.

De geur van licht

Joy By Dior is een parfum dat je draagt om jezelf plezier te doen” vertelt parfumeur François Demachy. Maar vreugde is een emotie en dus per definitie persoonlijk, vindt hij. Dus besloot hij om ‘licht’ te vertalen: “dat sluit aan bij vreugde en ervaart iedereen min of meer op dezelfde manier.” Concreet: citrusvruchten (bergamot en mandarijn voor een gourmand toets) laten een weelderig bloemenhart van roos en jasmijn sprankelen, waar ylang ylang het zonnige karakter versterkt. Een crèmige sandelhoutbasis met véél witte muskus geeft een warme huidgeur die de ruggengraat van het parfum vormt. Joy by Dior ruikt zonnig, intiem en vrolijk.

De eerste minuten roepen herinneringen op aan Dune, een vergeten succes van het huis uit de vroege jaren 90. Zonder die ozonachtige signatuur (zilte watergeur) weliswaar, maar met eenzelfde zonnige bloemigheid op een warme huid. Het hart van Joy By Dior doet dan weer denken aan Allure van Chanel. Dat heeft sleutelingrediënten als mandarijn, roos, jasmijn en sandelhout gemeenschappelijk, maar dan in andere verhoudingen. De gelijkenis verdwijnt in de basis, waar sandelhout en witte muskus voor een comfortabele huidgeur zorgen, het beste onderdeel van het parfum wat mij betreft.

De gelijkenissen met andere parfums zijn voldoende munitie voor sommige bloggers om het parfum af te schieten, maar ik vind Joy By Dior goed gemaakt. Het is harmonieus, evolueert mooi, houdt goed en heeft een sillage die niet overheerst. Het is niet het origineelste parfum, maar ik denk dat de meeste mensen daar niet wakker van liggen. Die willen gewoon lekker ruiken. En dan is Joy By Dior een veilige keuze.

Info

Joy By Dior eau de parfum 30 ml: 76 euro, 50 ml: 106 euro, 90 ml: 148 euro en is te koop bij de parfumerie. www.dior.be

Disclaimer: Deze review is gebaseerd op een persexemplaar dat ik gratis ontving, wat geen invloed heeft op deze review.

Lees ook

Gabrielle, het nieuwe parfum van Chanel

Chanel Coco Mademoiselle Intense review

Wat bloemenparfums over je vertellen

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht