Kan een rozengeur ook door mannen gedragen worden?

Een foto uit de oude doos, met parfumeur Francis Kurkdjian

Francis Kurkdjian is een van de meest actieve parfumeurs. Hij ontwikkelt parfums voor grote merken als Burberry, Jean Paul Gaultier of Kenzo. Daarnaast is hij ook nog bijzonder productief voor zijn eigen merk, Maison Francis Kurkdjian. Dat werd in 2017 gekocht door luxeconcern LVMH en sindsdien lijkt hij nog een tandje bij te steken. En heeft hij zijn werkwijze wat aangepast, verklapte hij tijdens een Zoom presentatie om zijn nieuwe parfum L’Homme A La Rose voor te stellen.

L’Homme A La Rose, een rozengeur voor mannen

Kurkdjian vertrekt altijd vanuit de naam: “Die moet in staat zijn om een wereld op zich op te roepen. Dan volgt de geur vanzelf.” Voor L’Homme à la Rose was dat niet zo moeilijk: Kurkdjian heeft in 2014 immers A La Rose uitgebracht, een frisse rozengeur voor vrouwen. Al gelooft Kurkdjian niet dat parfums gendergebonden zijn. Dat is een uitvinding van de bourgeoisie in de 19e eeuw, vindt hij. “In de 18e eeuw was er geen taboe op vrouwelijkheid. Vroeger droegen mannen lintjes, hakken, pruiken, make-up, blouses met ruches, rouge en parfums. De bourgeoisie veroordeelde hen een eeuw later tot sobere, zwarte pakken.” Parfums voor mannen waren al helemaal not done. Ze droegen hoogstens een aftershave die de snijwondjes van het scheermes hielp ontsmetten. Of een unisex eau de cologne waarmee ze hun zakdoeken parfumeerden. Het eerste ‘echte’ mannenparfum was Pour Un Homme van Caron in 1934, een fougère.

L’Homme A La Rose, het nieuwste parfum van Maison Francis Kurkdjian

Wat is dat, een mannenparfum?

De populairste familie mannengeuren zijn fougères, die je kunt omschrijven als aromatische houtgeuren. Een van de eerste fougères, Jicky van Guerlain, was ironisch genoeg ontwikkeld voor vrouwen. Maar het parfum was populairder bij de dandy’s van die tijd dan bij de vrouwen. Tot op de dag van vandaag zijn er maar een handvol fougères voor vrouwen. Maar Kurkdjian wilde nog een stap verder gaan. Hij ging voor niet minder dan een rozengeur. Gewaagd, want de roos is hét symbool van vrouwelijkheid. “Vrouwen pikken veel van mannen, dus nu wilde ik het omgekeerde doen. Maar het moest een herkenbare roos zijn én mannelijk.”

Rozen als ruggengraat

Rozen kun je met verschillende ingrediënten combineren: violet (bv YSL Paris, Calvin Klein Eternity, …), witte muskus (vb Chloé), patchoeli (vb Aromatics Elixir), … Ook geranium zou een voor de hand liggende keuze zijn. Dat ruikt immers androgyn én heeft een rozenfacet. Maar Kurkdjian koos niet voor de evidente combinaties. “Ik wilde een frisse, stralende roos die mannelijk is. Dat klinkt eenvoudiger dan het was, ik heb er veel langer over gedaan dan ik dacht.” L’Homme à La Rose is een eenvoudige, relatief korte formule geworden. De roos (meiroos en Turkse roos) is de ruggengraat van het parfum en ruik je in alle fases: in de citrusfrisse kopnoten (pompelmoes), het aromatische hart (salie) en de houtbasis. De zachtheid van de rozen geeft een interessant contrast met de wat scherpe grapefruit en synthetische houtnoten die tegenwoordig alomtegenwoordig lijken te zijn. Niet in het minst omdat ze zelfs een fris parfum urenlang kunnen doen houden.   

Info

Maison Francis Kurkdjian L’Homme A La Rose eau de parfum 50 ml: 105 euro, 100 ml : 175 euro. Te koop bij o.a. Senteurs d’Ailleurs in Brussel, www.senteursdailleurs.com. Meer verkooppunten vind je op www.maisonfranciskurkdjian.com.

Lees ook

Francis Kurkdjian wordt de nieuwe huisparfumeur van Dior

De cleane geurwaters van Maison Francis Kurkdjian

Genderneutrale geuren getest

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht