Océane, een Française die een trendbureau leidt, is gefascineerd door artisanale producten. Tijdens haar vele reizen bracht ze producten van over de hele wereld mee. In Brussel vielen alle stukjes samen. Ze opende Labelchic, een boetiek met natuurlijke verzorgingsmerken die je haast nergens anders in België vindt. Je vindt er haar persoonlijke selectie artisanale beautyproducten. Die sprokkelde ze bijeen uit de hele wereld: van handgemaakte zepen uit Libanon tot biodynamische serums. Maar altijd artisanaal en met de hand gemaakt.
- In een mooi oud gebouw opende Labelchic de deuren
- Millenialroze zet de toon
- Verkopen ze hier planten? Of huidverzorging?
Millenial heaven
Hoewel de boetiek allesbehalve klein is, zit hij wat verborgen achter ramen met zwaar traliewerk. Wanneer je binnen gaat kom je in een open ruimte waar hout en planten de scepter zwaaien. Afgewisseld met Millenialproof roze tegels en metalen frames. Een plantenserre trekt de aandacht: hij bevat enkele planten die in sommige verzorgingsproducten te vinden zijn. Er is ook een cosy corner waar je met een huisgemaakte limonade even kan uitblazen.
Ik kom binnen op een donderdagnamiddag en ben de enige klant. Een vriendelijk meisje spreekt me in het Frans aan, wat ik een beetje bizar vind voor een winkel in de Vlaamse Dansaertwijk. Ze stelt me enthousiast de verschillende merken voor en laat me alles ruiken en voelen.
- Cosy corner
- Blikvanger: de plantenserre
- Roze tegels en koperen accenten
Het aanbod
Van enkele merken had ik al gehoord, maar er waren ook best wat onbekende namen. Dit zijn de opvallendste:
- de Mamiel is ontwikkeld door Annee de Mamiel. Deze accupuncturist/aromatherapeut/holistisch schoonheidsspecialiste overwon gezondheidsproblemen met Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze principes integreert ze ook in haar producten, gemaakt op basis van bloemenessences, probiotica en natuurlijke oliën. Het is een holistische lijn met evenveel aandacht voor de huid als voor het mentale aspect: “Nourishing the skin, enriching the soul”.
- Dr Alkaitis: deze Amerikaanse vader en dochter hebben een bijzondere visie op verzorging: “If you can’t eat it, don’t put it on your skin”. Ze maken ‘skin food’: biologische natuurlijke verzorgingsproducten met eetbare, raw ingrediënten.
- Enfance Paris: een moeder en een specialist in plantaardige cosmetica sloegen de handen in elkaar om biologische huidverzorging te ontwikkelen afgestemd op de kinderhuid. De essentiële oliën hebben bovendien ook aromatherapeutische effecten.
- Fig+Yarrow: Brandy Monique, een herbaliste uit Denver is een soort ‘plantenfluisteraar’ die met de ziel van planten communiceert. Klinkt heel zweverig, maar haar verzorgingsproducten ruiken wel fantastisch. Ze maakt de producten met de hand van in het wild geoogste wortels, bladeren, bloemen, mineralen en oliën.
- Linné: Amerikaanse superfood elixirs op basis van lokale biologische planten en mineralen. Herbaliste Jenna Levine liet zich daarbij inspirereren door de 18e eeuwse Zweedse naturalist en plantkundige Carl Von Linné
- Odacité: ontwikkeld door de Franse Valerie Grandury die al jaren in LA woont. Toen ze borstkanker kreeg besluit ze haar leven radicaal om te gooien. Ze gaf haar job op en ging studeren om een health & wellness coach te worden. Ze wilde alle gifstoffen uit haar leven bannen en begon zelf verzorgingsproducten te maken. Met haar serums kan je je verzorgingsroutine aanpassen aan wat je huid op dat moment nodig heeft.
- Nuori: klinkt Japans, maar is Deens. En dat zie je aan de grafische, strakke verpakking die ‘verse’ natuurlijke cosmetica bevat mét vervaldatum.
- Deens ‘fresh cosmetics’
- Natuurlijke deodorantcrèmes van Soapwalla
- de Mamiel: aromatherapie, TCM en probiotica: hoe hip kan cosmetica zijn?
Ecochic
Hoewel de verschillende verhalen van de merken fascinerend vind heb ik het gevoel dat het allemaal wel hetzelfde verhaal is: producten gemaakt door ‘zoekende’ mensen die heil in natuurlijke ingrediënten zien. Ik weet niet goed waar eerst te beginnen, dus koop uiteindelijk een natuurlijke deodorantcrème van Soapwalla (voor een test van natuurlijke deodorants die er binnenkort aan komt). En ik krijg nog enkele stalen mee die voor mijn huid geschikt zijn. Labelchic is een adresje voor liefhebbers van stijlvolle natuurlijke huidverzorging. Of van hippe winkels. Niet goedkoop, maar wel bijzonder.
Labelchic, Antoine Dansaertstr 95, 1000 Brussel. Vanaf april kan je producten bestellen op hun webshop www.labelchic-brussels.com