Maria Nila, vegan haarverzorging uit Zweden

Man en kroost trokken naar de zee, mama bleef achter om te werken. En dat betekent ook: ongestoord groot onderhoud in de badkamer! Op mijn te testen lijst stond de haarverzorging van Maria Nila, dat vorig jaar zonder veel lawaai in het kapsalon werd geïntroduceerd. Maria Nila zou echt bestaan hebben. Naar verluidt genoemd naar de betovergrootmoeder van de stichter, waar ik verder geen info over terug vond. Ze woonde 100 jaar geleden in de Zweedse bergen en maakte haar eigen schoonheidsmiddelen met lokale planten.

Van grootmoedersmiddeltjes naar familiebedrijf

Een dikke eeuw later is Maria Nila een familiebedrijf, dat zelf plant- en diervriendelijke haarverzorging maakt. Er zijn 6 lijnen: True Soft (arganolie) voor droog haar, Pure Volume (vitamine B5), Structure Repair (algen) voor beschadigd haar, Luminous Colour (granaatappelpitten) voor gekleurd haar, Sheer Silver (Emma Watson is fan!) voor grijs haar en Head & Hair Heal voor een gevoelige hoofdhuid. Ik ben het perfecte proefkonijn voor die laatste: een verkeerde  shampoo en mijn hoofdhuid reageert verbolgen met jeuk en schilfers. Deze shampoo is geschikt voor iedereen. Want hij is zacht genoeg om een jeukende hoofdhuid te kalmeren, behandelt tegelijkertijd roos, voorkomt haarverlies én zou het haar sneller doen groeien. Zowat de belangrijkste wensen en verzuchtingen van de doorsnee consument, me dunkt.

Milde producten met een hoog lifestyle gehalte

Niet elke shampoo voor gevoelige hoofdhuid is even zacht, weet ik uit ervaring. Een nieuw merk testen is dus altijd spannend. Hoewel verschillende websites Maria Nila bespreken als een volledig natuurlijk en biologisch merk, spot ik toch een paar synthetische ingrediënten. Toegegeven, in een verder redelijk natuurlijk ogende ingrediëntenlijst. De shampoo is zacht en schuimt nauwelijks, wat ik een goed teken vind. Veel schuim betekent immers niet dat het goed reinigt. Wel dat het sterk ontvet. Elke lijn telt ook een conditioner en een masker voor een intensere verzorging. Mijn hoofdhuid blijft er verbazend rustig onder, waarschijnlijk dankzij enkele anti-inflammatoire ingrediënten.

De Healing lijn heeft een frisse geur, de meest neutrale van het hele gamma dat verder vooral fruitige aroma’s bevat, net zoals doorsnee shampoos. Ook de plastic pastelkleurige verpakkingen komen erg lifestyle over, maar minder natuurlijk. Al doet Maria Nila wel alle moeite om zoveel mogelijk hokjes af te vinken. Dat illustreren niet minder dan drie logo’s op de verpakking. Het Cruelty Free & Vegan logo en het Leaping Bunny logo garanderen dat er geen dierenproeven aan te pas komen. Het Vegan logo van de Vegan Society bewijst dat de formules geen dierlijke ingrediënten bevatten. Daarnaast is Maria Nila ook aangesloten bij klimaatorganisatie Plan Vivo, om de milieu impact van hun productie te compenseren. Ook moedigen ze je aan om je lege flessen te recycleren. Een schoolvoorbeeld van een modern beautymerk: natuurlijk en geëngageerd, met de geur van fris fruit in plaats van geitenwollensokken.

Info

De producten van Maria Nila kosten tussen 23 en 30 euro en zijn te koop in bepaalde kapsalons. Meer info op www.marianila.eu

Lees ook

Haarverzorging van eigen bodem

Ouai, haarverzorging van celebrities

Kaviaar op je haar van Miriam Quevedo

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht