Matière Première vertaalt de liefde van parfumeur Aurelien Guichard voor mooie ingrediënten

Matière Première, een parfumlijn die de mooiste grondstoffen in de kijker zet

Het grootste geluk van een parfumeur? Met mooie ingrediënten kunnen werken. Parfumeurs worden er op getraind om binnen een bepaald budget te blijven, en dan vallen er vaak best wel wat ingrediënten uit de boot. Misschien is dat de reden waarom steeds meer parfumeurs naast hun fulltime job bij een parfumproducent een eigen lijn lanceren? Michel Almairac (Robertet) doet zijn ding bij Parle-moi de parfum, Olivier Cresp (Firmenich) heeft Akro, Alberto Morillas (Firmenich) met Mizensir, Sonia Constant (Givaudan) lanceerde Ella K, …. En sinds 2019 ook Aurélien Guichard (Tagasako) met Matière Première.

Aurélien Guichard, de 7e generatie in de parfumindustrie

Wie is Aurélien Guichard?

Aurélien Guichard kreeg zijn liefde voor bloemen en parfums letterlijk met de paplepel binnen. Hij is de zevende generatie van de Guichard familie die actief is in de parfumindustrie. Zijn grootvader kweekte rozen en jasmijn in Grasse, zijn vader is parfumeur Jean Guichard. Samen werkten ze aan een parfum voor Nina Ricci, maar zelf heeft Aurélien intussen een mooie portfolio opgebouwd met creaties voor verschillende merken: Narciso Rodriguez (o.a. Narciso Poudrée),  Shiseido (Ever Bloom), Tom Ford (Sole di Positano), Gucci (Guilty & Gucci Pour Homme), etc.

In 2019 lanceerde hij zijn eigen merk, Matière Première. Zijn motivatie? Een blik achter de schermen van het beroep van parfumeur geven. Fijn weetje: Guichard is niet alleen parfumeur, maar ook producent. Sinds 2016 kweekt hij zelf biologische Centifoliarozen in de buurt van Grasse. Die gebruikt hij voor zijn parfums.   

Het merk: Matière Première

De merknaam maakt duidelijk hoeveel belang Guichard hecht aan mooie ingrediënten. De insteek van het merk: natuurlijke kwaliteitsingrediënten tot hun recht laten komen. Guichard kiest telkens 1 ingrediënt van een uitzonderlijke kwaliteit, dankzij het terroir (de plek waar het ingrediënt wordt geteeld) of de producent (met veel know how inzake verwerking van het ingrediënt). Hij geeft de voorkeur aan duurzaam geteelde ingrediënten: biologisch en fairtrade. Die vult hij aan met materialen die de geurfacetten van het hoofdingrediënt ondersteunen. Hij lanceerde meteen 6 parfums, genoemd naar het hoofdingrediënt: Tunesische oranjebloesem absolu in Neroli Oranger, Italiaanse cedraatcitroen in Cologne Cédrat, Peruviaanse ambrette in Parisian Musc, Australisch sandelhout in Santal Austral, Somalisch wierookhars in Encens Suave, Guaiac hout uit Paraguay in Bois d’Ebène en Centifoliaroos uit Grasse in Radical Rose.

De parfums van Matière Première

Cologne Cédrat, een heerlijk verfijnde cologne
Cologné Cédrat

Citrusvruchten zijn fantastisch, maar ze hebben 1 nadeel: hun geur houdt niet lang. Edmond Roudnitska vind een oplossing voor dat probleem door hedione (een molecule uit jasmijn) ye gebruiken in Eau Sauvage. Aurélien Guichard geeft de citrusfrisheid van cedraat een kruidige twist met zwarte peper en roze peperbessen. Het thee facet van de citrusvrucht wordt benadrukt met bergamot (waar Earl Grey thee mee wordt geparfumeerd) en Maté (een plant waarvan de infusie als alternatief voor thee wordt gedronken, typisch voor Zuid-Amerika). Cologne Cédrat is een typische cologne waar alles rond die citrusfrisheid draait. Perfect voor warme dagen, wanneer je het fris en luchtig wilt houden. De geur is verfijnd: je kunt nauwelijks een overdosis gebruiken. Maar dat heeft ook een keerzijde: voor een eau de parfum houdt hij niet lang. Hij blijft met moeite 4 uur op mijn huid.   

Neroli Oranger is een mooie illustratie van de veelzijdigheid van oranjebloesem
Neroli Oranger

Over de veelzijdigheid van oranjebloesem heb ik het vroeger al gehad. Maar in dit parfum komt dat heel mooi tot uiting. Je ruikt de citrusfrisheid van neroli (stoomdistillatie van oranjebloesem) -versterkt door bergamot- en het bloemige, zelfs sensuele karakter van oranjebloesem (extractie dmv solventen), geaccentueerd met ylang ylang en bloemige muskus. De geur opent dus heel fris, maar wordt al snel bloemiger met een crèmigheid die typisch is voor witte bloemen. Maar hij slaagt er in om een mooi evenwicht tussen de 2 te behouden. Zelfs wanneer de geur bloemiger en crèmiger wordt blijft hij zijn frisheid behouden. Een stralende geur die zowel fris als warm is, even dynamisch als comfortabel. Hij blijft beduidend langer dan Cologne Cedrat: een uur of 6, zoals je van een eau de parfum mag verwachten.

Parisian Musc, de bestseller van het gamma
Parisian Musc

Muskus komt in verschillende soorten, daar heb ik vroeger al eens over geschreven. In dit geval koos Aurélien Guichard voor een ‘houtige interpretatie. Hij koos de ambrette, een plant met muskusachtig aroma. Dat verklaart waarom de geur fris begint, zelfs groen. Maar ik ruik ook bloemen, fruit, poederige nuances, … Allemaal geurfacetten die de verschillende muskus soorten kunnen hebben. Guichard combineert het met ceder en ambroxan (een molecule met een amberachtig houtaroma) om de geur een houtbasis te geven. Die gaat nooit domineren, Parisian Musc blijft clean maar wel comfortabel.

Radical Rose zou de hoogste concentratie aan rozenabsolu bevatten
Radical Rose

Deze geur  kwam een jaar na de lancering van de eerste 6 geuren, in 2020. Het gemaakt met rozen absolu van de eerste batch van zijn eigen rozenvelden in Grasse, waar hij in 2016 mee begon. Hij is de enige parfumeur die zijn eigen rozenvelden heeft. De Centifolia roos heeft het meest fruitige, kruidige, rijke aroma van alle rozensoorten. Guichard gebruikte het in overdosis en stelt dat Radical Rose het rozenparfum is met de hoogste concentratie aan absolu. Niet voor wie op zoek is naar een subtiel rozenwatertje, maar wel voor wie houdt van het stevigere werk. De kruidige aspecten van de Centifolia roos benadrukt hij met saffraan en peperbessen. De donkere houtfacetten worden versterkt met patchouli en labdanumhars gebruikt. Mij doet het wat denken aan Juliette Has A Gun Vengeance, maar dan bloemiger.

Santal Austral, een gourmand houtgeur
Santal Austral

Van sandelhout wordt gezegd dat het de meest vrouwelijke houtsoort is, wellicht omwille van zijn crèmig karakter dat zelfs sensueel te noemen is. Aan het andere kant van het spectrum vind je bijvoorbeeld cederhout, dat droog en strak en bijgevolg als mannelijk wordt bestempeld. Guichard speelt dat crèmige uit met amandelmelk en poederige iris. Benzoë hars voegt mysterie en warmte toe, tonkaboon geeft het geheel iets verslavend. Ik zou het omschrijven als een gourmand houtgeur.

Encens Suave, een persoonlijke favoriet
Encens Suave

Wierookgeuren zijn niet voor iedereen weggelegd, maar ik heb er een zwak voor. Omdat het zo rijk is, mysterieus en aromatisch tegelijkertijd. Ik vind het ook een troostende geur, maar daar zit een katholieke opvoeding wellicht voor iets tussen. Guichard koos voor een sensuele, verslavende interpretatie. Hij verzacht het rokerige karakter met zoetere harsen (benzoë, labdanum) en koffie en vanille voor een moderne, smakelijke twist. Dat maakt het dan ook draagbaarder dan de doorsnee kerkwierook.  

 

Bois d’Ebène, op basis van guaiac hout
Bois d’Ébène

Guichard wilde een donkere, warme houtgeur. Hij koos voor guaiac hout uit Paraguay, een minder courante houtsoort met een complex aroma: rokerig en balsemachtig tegelijkertijd. Patchoeli en cypriol (een plant met een kruidig, houtaroma dat wat naar aarde ruikt) zorgen voor een aardse houtgeur. Dat geeft een mooi contrast met het amberkarakter van Cabreuva (tropisch hout met een warm, tikje bloemig aroma) dat de balsemachtige trekjes van guaiac hout oproept. Hout laat zich hier van zijn meest sensuele, intrigerende kant zien. Hij heeft een fantastische drydown.

Zijn de parfums hun geld waard?

De geuren van Matière Première zijn eenvoudig in de zin dat ze niets te veel bevatten. Fel evolueren doen ze niet, maar ze zijn verre van lineair, daarvoor zijn ze te rijk, dankzij de natuurlijke ingrediënten. Maar die kwaliteit betaal je: met 190 euro is Matière Première niet echt goedkoop te noemen. Franse chic ten voeten uit!

Info

Eau de parfum 100 ml: 195 euro. Handig: op de site van Matière Première kun je van elke geur stalen kopen: buisjes van 1,5 ml (5 euro), kleine flesjes van 6 ml (30 euro), per stuk of in sets van 3 (82 euro) of 6 (154 euro). Of geparfumeerde blotters (5 euro). Matière Première kun je in België kopen bij Verso Il Profumo, Lange Gasthuisstraat 9, 2000 Antwerpen. www.verso.com

Disclaimer: deze review is gebaseerd op stalen die ik van Verso ontving. Maar dat heeft geen invloed op mijn mening.

Lees ook

Akro maakt parfums met verslavende trekjes

James Heeley, een parfumeur die van alle markten thuis is

Parle-moi de parfum, een parfummerk met een missie

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht