Milde huidverzorging is beter voor je huid

Hoewel het cosmetica aanbod nooit groter is geweest, hebben we meer dan ooit last van huidaandoeningen en allergieën. Recente studies geven een nieuwe kijk op huidverzorging: die moet de huid zoveel mogelijk respecteren, zodat die optimaal kan functioneren. Dat wordt ook bevestigd door de ontdekkingen van trendwatchers van Google. Zij onderzochten de meest gegoogelde huidverzorgingstrends van de laatste jaren in Frankrijk, Japan en de Verenigde Staten. Ze ontdekten dat de agressieve en exfoliërende reinigers baan moesten ruimen voor milde huidverzorging.

Minder & milder

Die voorkeur voor milde huidverzorging wordt ook geïllustreerd door de revival van oliereinigers en ‘basic’ producten zoals hydraterende crèmes. Maar ook de stijgende populariteit van crèmes die de microflora op de huid respecteren. Veel merken spreken steeds minder over ingewikkelde verzorgingsroutines met veel producten, maar hanteren een back to basics filosofie die lief voor de huid is.

De basis van een gezonde huid 

“De basis van een gezonde huid is een goed werkende huidbarrière,” weet Marleen Maras. Marleen heeft een achtergrond als wetenschappelijk onderzoekster. Ze is ook het brein achter Enfleur, een Belgische verzorgingslijn voor gevoelige huid. Die barrière beschermt de huid tegen fysieke agressies, zoals koude, zon en irritaties en houdt haar voldoende gehydrateerd. “Bij baby’s en kleine kinderen werkt die doorgaans goed. Maar bij het ouder worden vermindert dat en kan hij wat hulp gebruiken.”

Hoe kan je je huid helpen?

1. Gebruik milde verzorgingsproducten

Dat zijn producten die de huidbarrière niet verstoren en de huid niet strippen van haar natuurlijke oliën, zoals een olie- of melkreiniger in plaats van schuimreinigers met agressieve detergenten (sulfaten). Ook exfoliërende ingrediënten, geurstoffen en bewaarmiddelen kunnen op termijn huidproblemen veroorzaken. Een hydraterende crème helpt om je huidbarrière in conditie te houden. Dergelijke producten vind je onder andere bij Enfleur, La Roche-Posay, Avène, Rainpharma, …

2. Smeer microbioomvriendelijke producten 

De miljoenen bacteriën op onze huid vormen een natuurlijk ecosysteem. Wanneer dat uit balans is krijgen de slechte bacteriën vrij spel. Dat kan leiden tot huidaandoeningen als acné, rode vlekken of een gevoelige huid. Dergelijke infecties worden standaard behandeld met antibacteriële stoffen die niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën vernietigen. Producten met prebiotica of probiotica bieden een natuurlijker alternatief: door het microbioom te versterken kan de huid zichzelf reguleren.

Prebiotica (bv L-Bifidus) zijn een voedingsbron voor goede bacteriën. Dat zou het evenwicht in het microbioom te verbeteren, waardoor je een sterkere huidbarrière krijgt en bijgevolg minder ontstekingen, irritaties en vochtverlies. Je vindt dergelijke producten bij Vichy Slow Age (50 ml: 31,55 euro, apotheek), Aurelia Probiotic Skincare (vanaf 45 euro, via Freshlab), Rainpharma Prebiotic Skin Lotion (250 ml: 59 euro, www.rainpharma.com) en La Roche-Posay Lipikar Baume AP+ (200 ml: 19 euro, apotheek).

Een andere mogelijkheid is om goedaardige bacteriën toe te voegen, met behulp van probiotica. Dat versterkt het natuurlijk microbioom zodat de huid zichzelf kan reguleren. Het Belgisch biotechbedrijf Yun was de eerste om dergelijke producten aan te bieden. Een piste die de Amerikaanse Academy of Dermatology als veelbelovend beschouwt.

Lees ook

Gefermenteerde ingrediënten in huidverzorging: oldskool én hip

Huidverzorging met bacteriën, een vies of een goed idee?

Detox voor een mooiere huid

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht