Parabenen zijn het slachtoffer van een slecht geïnformeerde publieke opinie

Een Panorama reportage over hormoonverstorende stoffen zondagavond deed weer veel discussie opwaaien. Alles wat gezondheid en veiligheid betreft is dan ook een dankbaar onderwerp. En hoewel de materie me uitermate boeit, heb ik me toch een paar keer behoorlijk geërgerd aan de vooringenomenheid van de reportage.

Hormoonverstorende stoffen

Hormoonverstorende stoffen vind je haast overal: in voeding, plastic gebruiksvoorwerpen en verpakkingen, schoonmaakmiddelen, … en toch focuste de reportage heel nadrukkelijk op cosmetica. En parabenen in het bijzonder. Parabenen zijn populaire bewaarmiddelen, vooral methyl- en ethylparabeen worden veel gebruikt. Hun imago raakte verbrand, nadat een studie een vermeende link legde met kanker. Andere studies weerlegden dat later, maar het kwaad was geschied. Daarop boog de Europese commissie zich over de parabenen. Ze verbood 5 soorten die inderdaad irriterend waren en legde restricties op bij het gebruik van propyl- en butylparabenen. Methyl- en ethylparabenen werden bevestigd als veilig. Uit voorzorg werden maximale concentraties vast gelegd.

Maar het grote publiek onthield enkel dat er ‘problemen’ waren met parabenen. En dus gingen fabrikanten ze vervangen door alternatieven zoals phenoxyethanol, potassium sorbate, DMDM Hydantoin, benzyl alcohol, sodium benzoate, sorbic acid, sodium sulfitex, … Stoffen waar minder over geweten is dan de uitvoerig bestudeerde parabenen.

Eeuwige discussie

De discussie over parabenen loopt al veel langer. Elke wetenschapper die ik heb geïnterviewd bevestigt dat parabenen tot de veiligste bewaarmiddelen behoren, maar enkel off the record. Geen enkel merk wil zijn nek uitsteken en het risico lopen om geassocieerd te worden met parabenen. Het probleem is dat we veel meer producten dan vroeger gebruiken. En dus hogere dosissen binnen krijgen.

Veiligheid

Cosmetica op de Europese markt moet aan strenge eisen en testen voldoen die de veiligheid garanderen. Elk product op zich is dus veilig. Het is de combinatie van verschillende producten die een hoop stoffen bevatten die bij langdurig gebruik mogelijk accumuleren in het lichaam en wél schadelijke effecten kunnen hebben. Alleen weet men daar nog weinig over. Bovendien is er zelfs onder wetenschappers nog heel veel discussie en staan de meningen soms haaks op elkaar. Maar waar rook is, is vuur, lijken veel mensen te denken. En zeker als je zwanger bent wil je geen enkel risico nemen. En dat is zeer begrijpelijk.

Je beste opties

Maar bekijk dan het grotere plaatje: neem niet enkel cosmetica, maar ook je voeding, kookgerei, schoonmaakmiddelen, verpakkingen en plastic voorwerpen onder de loep. En sta stil bij welk soort cosmetica je gebruikt. Mensen houden nu eenmaal van blinkende potjes met lekker geurende crème die vlot uitsmeert en geen vette film nalaat. Het parfum dat de crème lekker laat ruiken doet niets voor je huid -integendeel. Net zomin als de bindmiddelen die de textuur zo romig maakt. Of de siliconen die je huid en haar zacht doen aanvoelen. En de massa bewaarmiddelen die de formule nodig heeft om de bacteriën die via de lucht en je vingers in de pot belanden onder controle te houden. Voor wie die stoffen liever niet op zijn huid smeert, zijn producten met luchtdichte pompflacons, olietexturen en beknopte ingrediëntenlijsten de beste opties.

Lees ook

Het vuile kantje van clean beauty

Zit parfum vol gevaarlijke chemicaliën?

Hypoallergene parfums, een contradictio in terminis?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht