Parfumles volgen in Grasse is de ideale vakantie!

‘Doe’- en ‘leer’vakanties zitten in de lift, las ik in een nieuwsbrief van een trendwatcher. Ik ben blijkbaar hipper dan ik denk, want 2 jaar geleden volgde ik al een geuropleiding van 1 week (taste & smell) en in september een summer school in het Grasse Institute of Perfumery. Een verrijkende ervaring waar je misschien niet als een volleerd parfumeur uitkomt, maar wel een goede basiskennis meekrijgt om zelf aan de slag te gaan. En misschien nog belangrijker is dat je ontdekt dat parfum maken niet zomaar wat druppels aangenaam ruikende stoffen mengen is, maar kennis, ervaring en visie vraagt die gedurende jaren wordt opgebouwd. 

Wat gebeurt er tijdens zo’n summerschool?

Terug naar de schoolbanken? En daar vrijaf voor nemen? Misschien is het niet voor iedereen, maar twee weken alleen maar bezig zijn met parfums en schrijven is my idea of holiday! Twee weken me-time, zonder deadlines, kinderen, klanten of collega’s die vragen waar mijn teksten blijven, wat we gaan eten of naar propere ondrbroeken vragen… Ik schreef me in voor de summerschool aan het Grasse Institute of Perfumery en dat verliep als volgt:

De lessen worden in het Engels gegeven, in kleine groepjes van maximum 10 studenten. De school is erg internationaal: in mijn opleiding zaten 8 verschillende nationaliteiten! Gedurende 2 weken heb je elke dag les, van 9 tot 17 u. Tijdens het weekend ben je vrij. Een typische dag begint ’s morgens met het ruiken van ingrediënten, zowel natuurlijk als synthetisch. Door ze te leren beschrijven en vooral te vergelijken met andere, gelijkaardige ingrediënten, train je je geheugen. Gaandeweg ga je ook akkoorden proberen te ontleden en de afzonderlijke ingrediënten proberen te herkennen. Zo krijg je een idee van hoe de verschillende stoffen zich gedragen in een formule en hun (al dan niet) synergie. De verschillende parfumfamilies leer je kennen door een basisakkoord te analyseren, vooraf door de leerkracht voorbereid. Die maak je in de namiddag na, waarna je er (onder begeleiding) je eigen ding van maakt.

Er waren ook uitstapjes voorzien. Een bezoek aan de Jardin du MIP, waar verschillende aromatische bloemen, planten, struiken en bomen groeien. Een ideale kans om grondstoffen in hun natuurlijke staat te ruiken. Verder bezoek je ook een bedrijf of een veld, naar keuze. Eind oktober staat er niet veel meer in bloei (met wat geluk nog enkele tuberozen of jasmijnstruiken), op andere tijdstippen loont dat wel de moeite.

Wat te doen in en rond Grasse?

Grasse is een mooi stadje met veel huizen uit de 18e eeuw, die in smalle kronkelstraatjes uitkomen op enkele pleinen, zoals bijvoorbeeld de Place des Aires (daar bevinden zich verschillende restaurants en is er een marktje op zaterdagochtend). De hoofdstraten worden elke dag schoongespoten en goed onderhouden. In de achterafstraatjes is dat vaak een ander verhaal. Daar kom je ook best wat marginaliteit tegen. Op de Place des Aires bevindt zich de Office du tourisme, waar je handige brochures vindt met alle restaurants, winkels, musea en activiteiten in de regio.

De roze paraplus leiden je door de hoofdstraten van Grasse, zoals het charmante Place des Aires.

Het Internationaal Museum voor Parfumerie is een aanrader. Ook Fragonard, Molinard en Gallimard hebben een parfummuseum, met begeleide tours, maar dat is veel kleiner en uiteraard ook veel commerciëler. Ik heb ooit een workshop parfum maken gevolgd bij Gallimard, een leuk verzetje. 

Ik probeerde een wandeling in de bossen te maken, maar het vertrekpunt bevindt zich op een plek waar je enkel met de auto geraakt. Het is bovendien een erg steile klim en levensgevaarlijk om langs de kronkelbanen zonder voetpad (met zotte chauffeurs) te wandelen.

In Grasse zijn heel wat kleine winkeltjes, waar je ook parfum kunt kopen. Met name Fragonard heeft aangename geuren met een mooie verpakking, gemaakt door gereputeerde parfumeurs die ook voor andere (bekende) merken werken. Leuk als souvenir, maar als je echt meer over parfums wilt leren, raad ik je aan om je centen te sparen en uit te geven aan de grote klassiekers van de parfumerie. Of aan sample sets van nichemerken. Hier en daar kun je wel wat essentiële oliën kopen, maar ik heb de indruk dat je dat beter online bij grote bedrijven kunt kopen. In het GIP kun je 3 kits kopen, met de belangrijkste natuurlijke ingrediënten (150 euro), eentje met uitsluitend synthetische (80 euro) en een met een mix van beiden (90 euro).

Met de bus of trein sta je op een uurtje in Nice of Cannes. Heb je een auto, dan loont Saint Paul de Vence zeer de moeite. Daar mag je de Fondation Maeght niet missen! Er zijn ook mooie dorpjes in de buurt, zoals Gourdon en Tourettes Sur Loup.  

Aan het Grasse Institute of Perfumery kun je korte en lange parfumopleidingen volgen, voor verschillende niveaus

Praktisch

Eten

Heel praktisch: tussen de middag is een koude lunch op school voorzien, inbegrepen in het schoolgeld. Aan de rand van het centrum ligt Monoprix, een supermarkt waar je best veel kunt vinden. In het centrum zijn er verder nog groentewinkels, bakkerijen en een slager. Restaurants zijn in Grasse (en bij uitbreiding in Frankrijk) goedkoper dan in België. Het beste restaurant zou Fine Fleur zijn (niet zelf bezocht, wel goede echo’s van gehoord). Iets duurder, maar als het wat meer mag zijn een aanrader met goede TripAdvisor recensies. Goede pizza eet je bij Chez Marie Ange en op de Boulevard Jeu de Ballon (wel niet gezellig zitten), ook take-out mogelijk.

Vervoer

Ik boekte een vlucht naar Nice met Brussels Airways. Als je die maanden op voorhand boekt is dat redelijk betaalbaar (ik  boekte in februari en betaalde 170 euro). Op de boulevard buiten de luchthaven neem je voor 1,5 euro bus 500 (ZOU) die je op een uurtje naar het busstation van Grasse neemt, dat aan het centrum ligt. Er is een snellere bus (LER 31) die via de autosnelweg gaat. Met een taxi ben je al snel 70 euro kwijt, met een Uber iets minder.

Kom je met de trein, houd er dan rekening mee dat het station een heel stuk buiten het centrum ligt. Je moet best wat trappen (omhoog) doen, niet ideaal met bagage. Er zijn verschillende bussen, zij het niet altijd even regelmatig buiten het hoogseizoen of in het weekend.

Verblijf

De school ligt een km buiten het centrum. Houd daar rekening mee wanneer je je verblijf boekt. Via Air B&B kun je de locatie op de map zien. Veel plekken liggen in het centrum. Ga dus zeker na of je in een rustige zijstraat zit (van bijvoorbeeld een drukke boulevard als de Boulevard de Jeu de Ballon of de Place des Aires). Grasse staat vol oude huizen zonder lift. Houd daar rekening mee als je niet elke dag 4 etages met de trap wilt doen.

Via Booking.com vind je meer huizen of hotels, die doorgaans wat verder gelegen zijn. Als je een beetje rekening houdt met de afstanden (en de hoogteverschillen) kun je alles best te voet doen, maar een auto is wel zo handig om in het weekend de prachtige streek te verkennen. Zorg er dan wel voor dat je een parkeerplaats hebt. In de omgeving van de school is het niet altijd even evident is om parkeerplaats te vinden. 

Prijs

Twee weken Perfumery Summerschool kost 2300 euro. Je betaalt de opleiding in 2 schijven van telkens 1150 euro. Er is ook een goedkopere opleiding van een week, rond aroma’s (Taste & Smell: 1700 euro) en de geuren van de Provence (1700 euro). www.grasse-perfumery.com

Lees ook

Wat valt er te beleven in Grasse?

Op bezoek bij de jasmijnboer in Grasse

Een blik achter de schermen bij parfumproducent Robertet

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht