Parfumwijzer, jouw gids in de jungle van de parfumerie

PARFUMWIJZER_COVEREen gids in de parfumjungle

Iedereen wilt graag lekker ruiken, maar het overaanbod in de parfumerie doet de moed vaak in je schoenen zinken. Vaak eindig je dan met een paar promoties van nieuwe parfums die uiteindelijk toch geen perfecte match blijken. Een goed parfum kiezen wordt een hele klus voor veel mensen, die vaak meer frustratie dan plezier meebrengt.

Dus schreef ik er een boek over: Parfumwijzer. Het is een gids die je door de jungle gidst en je met een paar tools en checklists de weg wijst. Als je weet bij welk type parfums je hoogstwaarschijnlijk wel je gading zal vinden daalt de kans op een teleurstelling. Toen ik zelf in een parfumerie werkte, was ik verbaasd over hoe mensen beslissen welke parfums ze willen ruiken. Ze willen weten of het nieuw is, welk merk het is (liefst een hippe designer) en of het een mooi flesje is. Dan pas beslissen ze om te ruiken. Vreemde aanpak om een parfum te kiezen, niet? En toch. Wanneer de marketing goed gedaan is, maken naam, verpakking, reclamecampagne en de gebruikte kleuren al veel duidelijk.

Kijk naar kleur

Vooral de kleur is daarbij een belangrijke aanwijzing. Wit wijst op zuiverheid, blauw staat voor koelte en water, groen voor natuurlijke aroma’s zoals grassen en bladeren, geel is de perfecte kleur voor citrusnoten, roze wordt vaak gebruikt voor zachte bloemenparfums en donkerrood voor oosterse geuren. Een frisse mariene geur als Davidoff Cool Water zou geen andere kleur dan blauw kunnen hebben. Het zoete Jean Paul Gaultier Le Classique zou in een gele fles waarschijnlijk voor geen meter verkopen.

Ken de parfumfamilies

Maar een betere manier om op het juiste spoor te komen zijn de parfumfamilies. Die delen geuren in genres op, op basis van hun belangrijkste kenmerken. Maak een lijstje van je favoriete parfums en je zult zien dat je vaak bij dezelfde geurfamilie uitkomt. In mijn boek geef ik een overzicht van de belangrijkste klassiekers per soort. Maar er bestaan ook verschillende websites waar je kunt ontdekken tot welke families je favoriete parfums behoren, zoals Fragrantica en Osmoz. Al kunnen de meningen soms uiteenlopen. Chanel’s Coco Mademoiselle bijvoorbeeld is voor Michael Edwards (Fragrances Of The World) een houtige oriëntal, de Société Française des Parfumeurs klasseert hem als een amberachtige bloemengeur en op Fragrantica is het een bloemige chypre. Een goede verkoopster zal je alleszins verder (moeten) kunnen helpen als je vraagt naar een floriëntal of een fougère.

Het bredere plaatje

In Parfumwijzer staan verder ook nog tips over hoe je parfums kiest, draagt en langer bewaart. En lijstjes aanraders en de beste adressen (online & offline). Maar daarnaast gaat het ook wat breder en dieper. Net als mijn fascinatie, die niet enkel voor parfums bestaat, maar voor geuren in het algemeen. Daarom leg ik uit hoe de reukzin werkt, wat onze neus allemaal kan en waarom het zo moeilijk is om over geuren te praten. Het boek geeft je ook een blik achter de schermen van de zeer gesloten parfumindustrie. Als journalist heb ik voor Weekend Knack jarenlang de grootste parfumeurs mogen interviewen. Ik heb hun labo’s bezocht en hen soms zo ver gekregen om het achterste van hun tong te laten zien. Ik laat hen aan het woord over de grootste pijnpunten in hun beroep: de wetgeving en de kwaliteit van ingrediënten. Die uitdagingen bepalen namelijk hoe de parfums van de toekomst zullen ruiken.

Info

Parfumwijzer (15 euro), uitgegeven bij Manteau. Online te koop bij Standaard boekhandel

Lees ook

Zen worden met het boek 10% happier

Boost, het boek dat je leven mooier, gezonder en energieker maakt

Het kilocomplot, over de (on)zin van diëten

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht