Ronald van der Hilst liet een geur maken van zijn tulpentuin

Bijleren over parfum en geuren stopt nooit. Zo ontdekte ik pas een tweetal jaar geleden dat sommige tulpen wel degelijk een geur hebben. Vlakbij de plek waar ik mijn pop-up praktijk als parfumdokter hield, in hartje Antwerpen, ligt een geheime tuin. Het is een ‘Hortus Conclusus’, een omsloten tuin, die behoort tot het parochiehuis van de aanpalende Sint-Joriskerk. Vijf jaar geleden wist landschapsarchitect, kunstenaar en tulpenexpert Ronald van der Hilst de kerk te overtuigen om de tuin aan hem toe te vertrouwen. Hij transformeerde de desolate, verwilderde tuin in een stukje paradijs, waar alle planten en bomen een symbolische betekenis hebben.

In die tuin spelen tulpen de hoofdrol. Je vindt er 350 verschillende variëteiten, zo’n 5000 tulpen in totaal. Hoewel Ronald uit Nederland komt, raakte hij pas in Antwerpen in de ban van de tulp. “De eerste tulpen in Nederland kwamen uit Antwerpen, en zijn van hieruit verspreid naar de rest van Europa. Hier werden de eerste olieschilderijen met tulpen gemaakt en de eerste boeken waarin de tulp aan bod komt gedrukt, door Plantin en Moretus.” vertelt Ronald. “Het oudste geschrift over tulpen is een gedicht dat de geur van tulpen beschrijft. Ik heb de geur van tulpen altijd interessant gevonden, al zijn er maar een vijftigtal die lekker ruiken, van de 6 à 7000 verschillende soorten.”

Match making

Tussen twee lockdowns in, nodigde Ronald me uit om de tulpen in zijn tuin te ruiken. Het was een dag in maart, waarop het sneeuwde. Veel viel er niet te ruiken, dus gaf Ronald me verschillende tulpen mee. Hij wilde weten of er parfums op de markt waren die deze aroma’s benaderen. Ik kende er 3: Tulipe van Byredo, Carat van Cartier en Amsterdam van Rituals. Maar dat zijn eerder fantasiegeuren dan waarheidsgetrouwde tulpenparfums.

Ronald wilde graag een tulpengeur laten ruiken aan de bezoekers van zijn tuin, wanneer de bloemen niet in bloei staan. Dus bracht ik hem in contact met Laura De Coninck. Zij studeerde op dat moment Olfactorische Kunst aan het PXL MAD in Hasselt. Zij deed een stage bij parfumproducent Givaudan, waar ze onder begeleiding van parfumeur Sonia Constant werkte aan een geur van moedermelk voor haar eindwerk. Ik ken Laura al sinds de geboorte van mijn zoon (die bijna 18 wordt), toen ze me tijdens mijn zwangerschapsverlof verving als beautyjournaliste bij Knack Weekend. Met die ervaring kon ze aan de slag bij Libelle, later trok ze naar Marie-Claire en momenteel werken we samen voor Enjoy Beauty, het magazine van zelfstandige parfumerieën. We delen dezelfde passie voor parfum, maar volgen een andere weg. Ik eerder als journalist, zij vooral als kunstenaar.

Ik ken Laura al jaren, als journaliste en vriendin die dezelfde passie voor parfum deelt

Parfum of kunst?

We spraken af in de tuin, dronken een thee gemaakt van kruiden uit de tuin, en roken de verschillende tulpen. Die hebben uiteraard een groene geur, maar ook iets bloemig, met opvallende nuances van vlierbloesem en honing. Laura trok met wat tulpen naar haar lab bij Givaudan, waar ze ‘artist in residence’ is, en legde het project voor aan haar mentor, parfumeur Sonia Constant. “Sonia vond in het archief van Givaudan de formule van een tulp uit Zuid-Frankrijk. Dat bleek -toevallig of niet- de lievelingstulp van Ronald! Die heb ik dan gereconstrueerd en als basis voor het parfum gebruikt.”

Verder maakte ze ook akkoorden van honing en vlierbloesem (nvdr: dat bestaat niet kant en klaar als ingrediënt) en voegde oranjebloesem toe voor een lentegevoel. “Ik wilde graag de geur van deze tuin weergeven, dus gebruikte ik vetiver en de geur van de bladeren van de vijgenboom die hier staat. Saffraan -de stuifmeeldraden van krokussen- zorgt voor de aparte, kruidige twist, die je ook ruikt bij tulpen wanneer ze bijna uitgebloemd zijn. Sandelhout en ambroxan geven een huidgevoel.”

“Het is een ontzettend duur parfum geworden. In tegenstelling tot een parfumeur die altijd binnen een budget werkt en een formule in zijn hoofd uitwerkt en perfect weet waar hij zal uitkomen wanneer hij bepaalde ingrediënten combineert, benader ik het intuïtief, net zoals ik schilder. Ik meng, voeg toe, ik haal wat weg, tot het goed zit naar mijn gevoel.” Dat was geen bezwaar voor Ronald. Ook hij gaat af op zijn buikgevoel. “Het moet kloppen.”

Info

Er bestaan 500 exemplaren van de Ronald van der Hilst Hortus Conclusus Tulipa. Het is een eau de parfum van 100 ml en kost 175 euro. Te koop via www.ronaldvanderhilstshop.com, bij Copyright bookshop in Antwerpen en Gent en Meester in Bloemen in Amsterdam.

De tuin kan op aanvraag bezocht worden, en is vrij te bezoeken tijdens het laatste weekend van april (29-30), de 2 eerste weekends (6-7, 13-14) van mei en het laatste weekend van juni (24-25). Meer info vind je op de Facebookpagina van Ronald van der Hilst.

Lees ook

Laura De Coninck maakt een parfum voor Hedgren

Geur als kunst: 5 belangrijke geurkunstenaars

Interieurgeuren als onzichtbare sfeermakers

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht