Van man tot merk: de magie van Serge Lutens

Een van de bijzonderste parfumboetieks in Parijs is die van Serge Lutens in de Palais Royal. Je stapt er een andere wereld binnen, die van Serge Lutens. Niet alleen zeer mooi, maar tot het kleinste detail heeft een verhaal of een betekenis.

Foto: Alain Beul

Kapperstalent

Serge Lutens is een man van vele talenten. Hoewel zijn schoolcarrière dat aanvankelijk niet deed vermoeden. Zijn vader stuurde zijn dromerige zoon dan maar op leercontract bij een kapper, want “dan heb je altijd werk”. Daar vulde hij zijn tijd met klanten ontvangen, haar wassen en vloeren vegen. Toen het op een dag zo druk was mocht hij eindelijk haar knippen. Hij liet zich helemaal gaan en knipte de lange haren van de klant in een korte carré met pony. Radicaal anders dan de Brigitte Bardot kapsels van die tijd. Aanvankelijk was het hele salon in shock, maar de dagen erna liepen verschillende jonge meisjes de deur plat om geknipt te worden door Serge Lutens. Hij leerde mensen opmaken en fotograferen. Die talenten voerden hem naar Parijs, waar hij aan de slag ging voor modebladen als Vogue. Die connecties introduceerden hem in het Parijse mode- en beautywereldje, waar hij werd opgemerkt door Christian Dior.

Make-uptalent

Dior vroeg hem in 1968 om voor hem een make-up lijn te ontwikkelen. Hij ontwierp niet alleen de producten, maar bepaalde ook de verpakkingen en de reclamecampagnes. Aanvankelijk had hij veel vrijheid, maar die werd gaandeweg steeds meer ingeperkt door de marketing afdeling. Dat frustreerde hem en na 10 jaar trok hij de stekker uit de samenwerking. Hij werkt daarna vooral als fotograaf en maakt zelfs enkele films. In 1980 doet Shiseido een voorstel dat hij niet kon weigeren: hij mocht voor hen een make-up lijn voor Europa ontwikkelen. Hij zette het merk in de markt met opvallende, artistieke beelden van mysterieuze dames met een wit gezicht, opgemaakt in diepe kleuren. Hij bedacht de kleuren, bepaalde het design en fotografeerde zelf de reclamecampagnes.

bron: sergelutens.com

Een neus voor parfum

Serge Lutens is een man met vele interesses, zo ook parfum. In 1992 bedacht hij -met de hulp van parfumeurs Pierre Bourdon en Christopher Sheldrake- een eerste parfum voor Shiseido: Feminité du Bois. Ook nu weer zeer vernieuwend, want een van de eerste houtparfums voor dames. Chanel had al Bois des Iles (1926) en Guerlain Samsara (1989), beiden met crèmig sandelhout, maar Féminité du Bois ging nog een stap verder door 60% cederhout te gebruiken (eerder mannelijk door zijn strakke, droge karakter). Het parfum kreeg een eigen boetiek, wat verstopt in het mooie Palais Royal. Geen evidente keuze, want het was niet meteen een commerciële toplocatie met veel passage. Exact wat Serge Lutens wilde: een plek waar enkel parfumliefhebbers zouden komen. Bovendien was hij dol op de historische rijkdom van deze plek, bepaald door mythische figuren als Colette en Jean Cocteau.   

Foto: Deidi Von Schaewen

 De boetiek in Le Palais Royal

Aan het interieur is in die 26 jaar niets veranderd: een oase van zachtpaars, met de hand beschilderde muren en plafonds en een prachtige vloer. Blikvanger is de zelf ontworpen draaitrap die naar een bovenverdieping leidt waar speciale gasten in alle privacy worden geholpen. Er is ook een ‘geheime kamer’, met een plafond in handgesneden cederhout en muurbekleding met Oosterse motieven die de sfeer oproept van zijn riad in Marrakech, waar hij al jaren woont. Ook beneden is er zo’n ‘geheime kamer’, bedoelt als een ruimte om zijn meest artistieke flacons voor te stellen. Elk jaar laat hij een flacon met de hand graveren in een beperkt aantal exemplaren, telkens met een andere geur.

De 3 parfumcollecties van de boetiek Serge Lutens: Collection d’Or, La Collection Noire, de Belflacon collectie

Het merk Serge Lutens

In 2000 lanceerde Serge Lutens onder eigen naam zijn parfumhuis, waarin hij de exclusieve parfums van de Palais Royal collectie van Shiseido opnam. Shiseido werd vanaf dan een mainstream parfummerk, Serge Lutens een nichemerk. Een exclusieve make-uplijn volgde in 2004 (niet te koop in België) en een tweede boetiek in Moskou in 2015. De boetiek verkoopt 3 verschillende lijnen: la Collection Noire (vanaf 98 euro), met de meer toegankelijke geuren, de ‘belflacon’ collectie (iets moeilijkere geuren, +- 300 euro) en de luxelijn ‘La Collection d’Or’ (500 à 600 euro).

Info

In België vind je de Collection Noire in de betere parfumerie (50 ml: 120 euro, 100 ml: 185 euro). De Gratte-Ciel lijn heeft een art deco design en kost 290 euro. De Section d’Or is de meest exclusieve lijn met een prijskaartje van 450 euro. www.sergelutens.com

Lees ook

Les Eaux de Politesse van Serge Lutens

Dent de Lait, het kindertrauma van Serge Lutens

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht