Wat zijn de belangrijkste ingrediënten van je shampoo?

baby washing hair

Onze belangrijkste verwachtingen  van een shampoo? Veel schuim, een ‘kraakproper’ gevoel, zacht en glanzend haar dat heerlijk ruikt. Maar stilaan hechten we ook meer belang aan wat er op de ingrediëntenlijst staat: zijn al die stoffen wel even lief voor haar, huid en milieu?

De meeste shampoos hebben een standaard formule met verschillende chemische stoffen: detergent om te reinigen, parfum om je haar een lekkere geur te geven, bewaarmiddelen en stoffen om de formule bijeen te houden. Zo’n ingrediëntenlijst leest even vlot als een Chinese handleiding. We zetten de belangrijkste stoffen op een rij, zodat je weet waar je op moet letten.

Aqua

Latijn voor water. Het is het hoofdingrediënt van shampoo en wordt dus altijd als eerste vermeld. De volgorde waarin de stoffen worden opgesomd duidt namelijk hun aandeel in de formule aan.

Sulfaten

Sulfaten (de bekendste zijn sodium lauryl sulfaat of sodium laureth sulfaat) zijn reinigende stoffen. Hoewel het niet de meest huidvriendelijke stoffen zijn (ze drogen de huid uit en irriteren gemakkelijk) worden ze toch vaak gebruikt. Want ze zijn goedkoop (producent tevreden) en ze geven veel schuim (consument tevreden). Ook hun milieuvriendelijkheid is niet helemaal zoals het moet: ze kunnen de beschermlaag van waterorganismen aantasten. Natuurlijker opties zijn saponines (wasnoten) of tensiden (stoffen die de oppervlaktespanning van een vloeistof verlagen, met sneller schuim als gevolg) van kokosolie of  suiker.

Cocamide DEA, cocamidopropopyl betaïne en polyethyleenglycol (PEG)

Deze stoffen helpen allemaal om vaste substanties op te lossen, waardoor ze de reiniging verbeteren. Het zijn stoffen die mogelijk allergische reacties veroorzaken.

Parabenen

Dit zijn veelgebruikte bewaarmiddelen, vooral methyl- en ethylparabeen. Maar aangezien ze een imagoprobleem hebben opgelopen na enkele meldingen van allergische reacties en een studie die een vermeend verband met borstkanker aantoonde (wat later weerlegd werd door andere studies), worden ze vaak vervangen door alternatieven zoals bijvoorbeeld phenoxyethanol. Stoffen waar minder over geweten is dan de uitvoerig bestudeerde parabenen.

Siliconen

Siliconen leggen een film op het haar waardoor het zacht aanvoelt, gemakkelijker te kammen is en mooi glanst. Bij langdurig gebruik kan die film het haar verhinderen om vocht op te nemen, waardoor het uitdroogt. Niet alle siliconen zijn slecht (water oplosbare siliconen geven minder problemen) en er is de laatste jaren  hard gewerkt op de kwaliteit. Maar als je het gevoel hebt dat je haar droog blijft, ondanks het gebruik van conditioner, moet je de ingrediëntenlijst eens nakijken op stoffen die op -cone eindigen (bv dimethicone). Met een zuiverende shampoo kan je die film doorgaans wel verwijderen.

Lees ook

Think Dirty is een app voor potjeslatijn

Zijn sulfaatvrije shampoos beter?

Droogshampoos getest

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht