VeeEr zijn gigantisch veel parfums op de markt. De moed zakt je dan ook in de schoenen als je het aanbod in een parfumerie ziet. Lukraak beginnen ruiken is geen optie, want een ongetrainde neus krijgt na drie geuren al moeite om ze te onderscheiden. Een goede verkoopster zal je zeker kunnen helpen, maar besef dat niet alle winkeldames een degelijke opleiding hebben gehad. Bovendien organiseren verschillende merken regelmatig acties waarbij ze winkelpersoneel cadeaus aanbieden als die hun producten aanraden. Het loont dan ook om naar een parfumerie te stappen waar je met kennis van zaken wordt geholpen, eerder dan naar een winkel waar je korting krijgt, maar met een miskoop buiten wandelt. Voor wie het liefst zelf op ontdekking gaat, zijn er 5 gouden tips die je op weg helpen:
1. Weet wat je zoekt
Er bestaan meer parfums dan je ooit zal kunnen onderscheiden en elk jaar komen er een paar honderd bij. Probeer te weten te komen wat jouw favoriete geuren gemeenschappelijk hebben. Houd je van een bepaalde bloem of hebben ze allemaal een zoete warmte? Worden ze toevallig gemaakt door dezelfde parfumeur? Een verkoper die zijn vak kent, zal je met die aanwijzingen een paar goede tips kunnen geven.
2. Neem je tijd
Een eerste selectie ruik je op een blotter, een papieren strookje. Niet ideaal, maar het is een goede manier om te vermijden dat je geuren aanbrengt die helemaal niet lekker blijken. Wacht altijd een paar seconden tot de alcohol verdampt is om te vermijden dat je neus verdooft raakt en je niets meer kan onderscheiden. Eerst ruik je de aanzetnoten die meestal fris zijn (lees ook ‘compositie van een parfum’). Schrijf de naam van de geur op de blotter en ruik na een half uur opnieuw om de hartnoten te ontdekken. Als je die ook lekker vindt, kan je het parfum aanbrengen op de huid, wat soms een ander effect durft te geven (afhankelijk van je voedingsgewoonten en de zuurtegraad van de huid). Na twee tot drie uur zijn de basisnoten aan de beurt, dat zijn zwaardere moleculen die langzamer verdampen en bijgevolg het langst blijven. Ook in die laatste fase moet de geur nog intens genoeg aanwezig zijn.
3. Overdrijf niet
Een doorsnee mens kan gemiddeld tot drie parfums tegelijkertijd onderscheiden. Bij meer geuren raakt je neus verzadigd en kan je niets meer goed beoordelen. In chique parfumerieën stellen ze je voor even aan koffiebonen of een zure appel te ruiken om die verzadiging ongedaan te maken. Mijn persoonlijke ervaring is echter dat even snuffelen aan je eigen (ongeparfumeerde) huid de beste manier is om je neus weer ‘op nul’ te zetten.
4. Experimenteer met verschillende concentraties
Veel mensen vinden een extrait de parfum te duur voor een kleine hoeveelheid (7,5 of 15 ml). Maar je hebt slechts enkele druppels nodig die veel langer parfumeren dan een kwistige wolk eau de toilette. Bovendien is de geur voller dan die van een eau de toilette. Het verschilt per product, maar gemiddeld bevat een extract 15 tot 30% essence, opgelost in alcohol. Bij een eau de toilette ligt dat rond de 5% en een eau de parfum ligt daar met 10 tot 15 % tussenin qua concentratie. Sommige parfumklassiekers (Chanel N5, Dior J’adore, Hermès Eau des Merveilles, …) hebben voor elke concentratie een verschillende geurinterpretatie die andere klemtonen legt.
5. Laagjes leggen
Een andere manier om je favoriete parfum te beleven is door de badlijn te gebruiken. Een lichaamscrème zal je subtieler parfumeren want er is minder diffusie dan bij een alcoholproduct. Ook de textuur heeft een zekere invloed op de geur. Zo ruikt de zeep van Chanel N5 veel bloemiger dan de badolie. Het lichaamspoeder van Guerlain’s Shalimar maakt dit Oosterse vanilleparfum is perfect voor mensen die van het zachte poederachtige houden, maar afgeschrikt worden door de zware vanilledosis in de eau de toilette. Jo Malone heeft zelfs haar handelskenmerk van dit mix & match principe gemaakt: alle geuren van het gamma zijn verfijnd maar eenvoudig en afgestemd op elkaar qua compositie zodat je zelf geuren kan mengen tot een persoonlijke cocktail. Bovendien zijn de lichaamsproducten erg geconcentreerd en een volwaardig alternatief om je te parfumeren.
6. Parfum is persoonlijk
Parfum is tegenwoordig een heus accessoire dat je aanpast aan je stemming en de gelegenheid. Maar het is ook een manier om je persoonlijkheid te uiten. Koop dus niets wat zo lekker bij een ander ruikt of wat door je favoriete filmster wordt aangeprezen, maar neem de tijd om iets te zoeken dat echt bij je past. Iets dat je echt lekker vindt, dat je zelfverzekerd of glamoureus doet voelen. En als je lief het maar niets vindt, dan koop je gewoon een tweede parfum.