Parfumolie, een subtiele manier van parfumeren

The Body Shop heeft ze altijd al gehad. De natuurlijke parfummerken en nichelabels (Byredo, Signature Fragrances London, … ) maakten ze weer hip. En nu wagen ook de grote merken zich aan parfumolie. Dior bracht Touche de Parfum uit in de J’Adore lijn, een droge olie die je kan combineren met andere versies van het parfum.  Ook Giorgio Armani lanceerde onlangs een ‘huile de parfum’ van de bloemige chypre Si.

Een andere manier van parfumeren

Parfumolie is nochtans niets nieuws. Integendeel: het is net een heel oude manier van parfumeren. Parfum is in essentie een mix van verschillende geuroliën (het concentraat) die wordt opgelost in alcohol. Het gehalte concentraat bepaalt het verschil tussen de drie concentraties (eau de toilette, eau de parfum en extraît de parfum). Bij parfumolie is de drager olie in plaats van alcohol.

Olie heeft verschillende voordelen. Het droogt de huid niet uit -zoals alcohol doet- en geeft bijgevolg minder risico op irritatie. Bovendien is het een veel intimistischer manier van parfumeren: de geur hecht zich aan de huid, ideaal voor mensen die er niet van houden om in een geurwolk te lopen. Parfumolie zou ook een hoger gehalte concentraat bevatten (15 à 30%), waardoor de geur langer houdt en je de geurintensiteit zou kunnen vergelijken met een eau de parfum of zelfs extraît de parfum qua (meer uitleg over concentraties vind je hier).

Si in eau de toilette, eau de parfum en huile de parfum: de verschillen

Ik ontving onlangs Giorgio Armani Si huile de parfum en vergeleek hem met de eau de toilette en het eau de parfum. In vergelijking met de twee andere vormen is de eau de toilette een lichte geur, zonder duidelijke signatuur. Hij ruikt vaag bloemig en zoet en is na twee uur nagenoeg verdwenen. Van de drie vormen de minst interessante, vind ik.

Het eau de parfum en de huile de parfum zijn als twee zussen: ze lijken op elkaar, maar zijn toch verschillend. Het eau de parfum is luid en extravert en zet meteen een grote mond op, vol sappig fruit en zoete bloemen. Na een uurtje heeft ze al veel minder te vertellen en ruik je bloemen die ingepakt lijken in een sluier van vanille.

Het huile de parfum is discreter en laat zich niet meteen kennen. De geur neemt zijn tijd om op te warmen en heeft een zachter karakter. Ook hier ruik je fruit, bloemen en een zoete warmte. De olie houdt net zoals het eau de parfum een halve dag aan, maar behoudt tot op het einde meer complexiteit dan het eau de parfum.

Info

Giorgio Armani Si eau de toilette 50 ml: 73,50 euro, eau de parfum 50 ml: 84 euro, huile de parfum 30 ml: 101 euro. Parfumerie.

Lees ook:

Wat de signatuur van een parfumeur vertelt over jouw parfumsmaak

Doe de parfumtest en ontdek welke parfums bij jou passen

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht