Vorig jaar was het al rozen wat de klok sloeg. Dit najaar scoren de witte bloemen en in het bijzonder de tuberoos hoog. Nochtans niet zo evident, want dit witte bloemetje is behoorlijk intens. Het behoort tot de meest sensuele bloemen en heeft iets bedwelmend. Ruik maar eens aan Giorgio Beverly Hills en Dior Poison, twee iconen van de jaren 80. Een van de opvallendste nieuwigheden dit najaar is Twilly d’Hermès. Tuberoos wordt in de meeste parfums als accent in een boeket gebruikt, maar bij Hermès ruik je hem in volle glorie.
Twilly d’Hermès, een geur met Lolita gehalte
Wat Twilly d’Hermès modern maakt -en anders dan zijn eighties collega’s- is dat het een volle, maar geen zware geur is. Hoewel de communicatie duidelijk op jonge meisjes mikt, vind ik dit niet overdreven jeugdig. Wanneer je het blind ruikt heeft het een bepaalde zachtheid en naturel die leeftijdloos is. Christine Nagel -de huisparfumeur bij Hermès– wilde weg van het geijkte ‘jonge meisjesgeuren’ pad dat systematisch naar snoeperige toestanden of fruitige bloemengeuren (geeuw) leidt. Ze koos voor tuberoos -doorgaans geassocieerd met femme fatale geuren- omwille van diens ‘vleselijke’ kant. Een vreselijk woord in het Nederlands, maar het vertaalt wel de sensualiteit die jonge meisjes hebben in de fase tussen kind en vrouw. Een bloem met enig Lolita gehalte, quoi.
Wat je ruikt
De eerste indruk wordt bepaald door gember. Niet zomaar een frisse toets, maar een stevige dosis. Alsof je verse gember in je thee raspt: fris, maar vooral pikant en een tikje zeepachtig. Vooral op papier. Probeer hem zeker op de huid, waar het zeperige het crèmeachtige van de bloem accentueert, wat een vage herinnering aan Cacharel’s Anaïs Anaïs oproept. Deze verrassende opening geeft vooral ook karakter aan het parfum. In het hart versmelt alles tot een zachte bloemigheid, waar het crèmeachtige iets zonnig krijgt, een knipoog naar de betere zonnecrèmegeuren. Dat wordt versterkt door sandelhout in de basis en geeft een aangename huidgeur die natuurlijk ruikt.
Conclusie
Eerlijk? Het was geen liefde op het eerste gezicht. Ik draag niet gemakkelijk bloemenparfums en al helemaal niet de sensuelere soorten, zoals tuberoos. Toch intrigeerde Twilly d’Hermès me: je herkent meteen de kwaliteit en het originele karakter. Gaandeweg leerde ik ook de geur appreciëren en bleef ik hem ook dragen na het testen. En dat is weinig bloemengeuren gegeven. Goede punten voor Hermès dat ze eens iets anders proberen om jongeren aan te trekken, maar de charme van Twilly d’Hermès heeft een veel groter bereik, vind ik. Het zou jammer zijn als je hem links zou laten liggen wegens ‘te jong’, want dat is hij niet. Zelfs (ruimdenkende) mannen kunnen dit dragen, volgens mij. Maar ik ben dan ook een koele minnaar van marketingpraatjes en doelgroepen. Niemand ziet immers het merk, de flacon of de reclame wanneer je parfum draagt. Wat telt is dat je lekker ruikt.
Info: Twilly d’Hermès eau de parfum 30 ml: 59 euro, 50 ml: 88 euro, 85 ml: 122 euro. Ik kreeg dit parfum als persexemplaar, maar dat beïnvloedt op geen enkele manier deze review. Mijn mening is persoonlijk, dus altijd nieuwsgierig wat jij ervan vindt!
Prachtig beschreven en helemaal mee eens.
Ook wat de doelgroep van een bepaald parfum betreft.
Ik heb mijn (inmiddels volwassen) kinderen ook altijd geleerd dat het niet om de verpakking gaat maar om de inhoud.
Een goed gekozen heren parfum kan bijzonder vrouwlijk ruiken bij damens en een andersom kan een vrouwen geur pittiger over komen in combinatie met de chemie van een man.
Op deze manier ruik je altijd uniek zonder meteen een bijzonder exlusieve geur te hoeven kopen.
Helemaal mee eens! Dure prijskaartjes zijn niet altijd een garantie op een unieke geur. Wie zijn vooroordelen opzij durft te schuiven en op zijn/haar neus vertrouwt kan pareltjes vinden aan schappelijke prijzen.