Weet jij welk zonnetype je bent en hoe je te beschermen?

De familiefles zonnecrème die een hele vakantie meegaat heeft afgedaan. Iedereen heeft immers een ander huidtype, eigen behoeften en voorkeuren. Welk zonnetype ben jij?

De sportieveling

Surfen, vliegeren, strandkastelen bouwen met de kinderen, een spelletje strandtennis of een paar kilometer zwemmen in de zee? Het strand is voor jou een grote openlucht sportzaal waar van alles te beleven is. Doordat je altijd in beweging bent voel je vaak niet hoe fel de zon brandt. Ook in het water kan je lelijk verbranden, UV-stralen gaan immers door het water. Bovendien weerkaatst het water de UV-stralen, waardoor een waterproof zonnecrème met een voldoende hoge bescherming een must is. Gebruik een voldoende hoge bescherming, in texturen die niet kleven en bestand zijn tegen transpiratie en water.

Tips: Lancaster Sun Sport Gel invisible SPF 30 (29,90 euro, Ici Paris XL), Shiseido Sports BB cream (32 euro, parfumerie, Shiseido.be), Dermalogica Daylight Defense System SPF 50 Sport (39 euro, Parfuma).

Kinderen

Kinderen zijn even beweeglijk als de sportievelingen, maar hebben aangepaste zonnecrème nodig, want de huid beschermt zichzelf pas optimaal vanaf de pubertijd. Dat maakt hen extra gevoelig voor de zon. Regelmatig insmeren (minimum elke 2 uur en sowieso na een duik in het water), uit de zon blijven tussen 11 en 16 u, en beschermen met een hoedje, zonnebril en zonwerende kleding zijn geen overbodige luxe. Kinderen zijn doorgaans geen fan van smeerbeurten met plakkerige zonnecrème. Kies daarom voor lichtgewicht texturen die vlot insmeren, niet kleven, water- en zandbestendig zijn en liefst parfumvrij zijn.

Tips: Ambre Solaire Wet Skin Kids zonnemelk SPF 50 (13,99 euro; bol.com), Vichy Ideal Soleil Anti-Zand Kids SPF 30 of 50 (19,95 euro, vichy.be), Louis Widmer Kids Sun Protection fluid SPF 50+ (17,90 euro, apotheek & parafarmacie), La Roche-Posay Anthelios Kids SPF 50+ Wet Skin Milk (23,50 euro, apotheek & parafarmacie).

De strandhater

De zomer is niet je favoriete seizoen. Te warm, te fel licht en teveel bloot. Je voelt je ongemakkelijk in bikini of zwembroek en daarom verstop je je witte lijf liever onder kleren. Een maxi-jurk in luchtig katoen of een vrolijke lange sjaal helpen je in je comfortzone te blijven. Ook wanneer je niet naar het strand gaat moet je je beschermen tegen de zon. De zonneschade die je huid oploopt tijdens het jaar is zelfs groter dan tijdens een vakantie, wanneer je wel de reflex hebt om je in te smeren. Gebruik dus het hele jaar door een dagcrème met UV-bescherming. En kies make-up met een SPF, onder andere bij Lancaster. Alle beetjes helpen.

Tips: Nivea’s Hydrate & Protect zonnemelk SPF 15, 20, 30 en 50+ (vanaf 12,49 euro) maakt geen vlekken op kleding. En Garnier Ambre Solaire Sensitive Expert 50+ (9,99 euro) is een handige spray voor bescherming on the go.

De zonneklopper

De zon geeft je energie. De winter duurt je te lang en vanaf het eerste straaltje zit je buiten. Met een zonnige tint ziet iedereen er beter uit, vind je. Maar ongebreideld zonnen wordt op latere leeftijd afgestraft met een snel verouderde huid met pigmentvlekken, rimpels en huidverslapping. Dat hoop je te vermijden met zonneproducten die antiverouderingsingrediënten bevatten zoals antioxidanten die vrije radicalen neutraliseren.

Tips: Voor je gezicht gebruik je Nivea’s Sun Anti-Age Face SPF 30 (11,49 euro) of Vichy’s Idéal Soleil SPF 30 Anti-aging gezichtscrème (18,25 euro) die beschermen tegen rimpels en pigmentvlekken. Ook van producten die je beter helpen bruinen of je kleur langer behouden ben je fan. Zoals Vichy Idéal Soleil Zonbeschermend Water SPF 30 (20,75 euro) of Yon-Ka Prolongateur de bronzage aftersun (39 euro).

Het gevoelige zonnetype

De zon is je vijand: een straaltje en je wordt zo rood als een kreeft, met jeukende bultjes. Een gevoelige huid reageert sterker op actieve ingrediënten, zoals UV-filters. Aangepaste formules en enige voorbereiding zijn geen overbodige luxe.

Tips: Bereid je huid voor met antioxidanten die de huid versterken en beschermen, zoals Oenobiol Solaire Intensif voedingssupplementen (19,50 euro). Kies voor minimalistische formules die speciaal ontwikkeld zijn voor de  gevoelige, reactieve huid, zoals La Roche-Posay Anthelios Sun Intolerance SPF 50 (22 euro). Vermijd de felste zon (tussen 11 en 16 uur) en zoek de schaduw op, gewapend met een brede hoed en parasol. Gebruik een aftersun om je huid te kalmeren, zoals Collistar Ultra-Soothing After Sun Repair Treatment for Hypersensitive skin (31, 95 euro).

De (milieu)bewuste consument

Je weet dat je je moet beschermen tegen de zon, maar je houdt niet van chemische formules. Dus gebruik je uitsluitend minerale filters, die niet door de huid dringen en Uv-stralen weerkaatsen. Het feit dat die wat stroever uitsmeren en een witte film nalaten op de huid neem je voor lief. Nanotechnologie maakt die filterpartikels zo klein dat je geen film meer ziet. Studies tonen aan dat dat veilig is voor de huid, maar het effect op waterfauna en -flora is nog niet helemaal gekend.

Tips: Biotherm Waterlover Sun Milk SPF 15, 30 of 50 (35 euro, parfumerie) is een 96% bioafbreekbare formule met milieuvriendelijke UV-filters en flacon in recycleerbaar plastic. Weleda Edelweiss zonnelotion (14,99 euro, weleda.be) is een waterbestendige vegan formule met minerale UV-filter zonder nanotechnologie. 

Lees ook

Zonnecrème nodig? Check eerst de reviews van Café Cosmétique

Zo vermijd je zonnebrand

Welke zonnefilters raddt huidexpert Jetske Ultee aan?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht