Tips om zonnebrand te vermijden: beter voorkomen dan genezen!

Foto door Alexander Stemplewski via Pexels

Niets kan zoveel deugd doen als de zon, voor de aanmaak van vitamine D én een goed humeur. Maar het is ook een valse vriend waartegen je je moet beschermen. Want zonnebrand is geen plezier. 6 tips om dat te vermijden.

Zoek dekking

Wanneer je schaduw korter is dan je lang bent blijf je best uit de zon. Dan staat de zon op zijn hoogst en krachtigst. Meestal is dat tussen 12 en 16 uur.

Bescherm je met kleding en accessoires

Omdat de huid pas rond 16 jaar volgroeid is, hebben kinderen extra bescherming tegen zon nodig. Kleding die armen en benen bedekt helpt, maar er bestaan ook speciale UV-pakjes. Ook als volwassene doe je er goed aan om je huid zoveel mogelijk te beschermen. Bescherm je ogen met een zonnebril met UV-filter en bedek je hoofd met een hoed of pet.

Kies een SPF 50+

SPF betekent Sun Protection Factor en duidt op hoeveel langer je met die zonnecrème in de zon kan blijven zonder last te krijgen van zonnebrand. Indien je al na 10 minuten verbrandt zonder zonnecrème, dan zal een SPF 30 je 300 minuten beschermen. In theorie is dat 5 uur, maar in de praktijk ligt dat anders. Labotesten gebruiken immers onrealistische hoeveelheden om de SPF-factor te bepalen: een halve theelepel voor het gelaat, een halve tube of 5 theelepels voor je lichaam. Dat is 35 ml, waaronder 1 theelepel voor beide armen, 1 voor elk been, 1 voor je rug en 1 voor je schouders, borstkas en buik. De meeste mensen zullen zelfs de helft van die hoeveelheid niet halen. En zijn bijgevolg ook niet zo goed beschermd als ze denken. Kies dus voor de hoogste bescherming, een SPF 50+. Opgelet: zelfs een SPF 50+ beschermt je niet volledig. Hij filtert 98% van de UV-stralen, en laat dus nog 2 % door.

Dermatologen raden je aan om om de 2 uur te smeren. Voor verschillende redenen: je zweet én de kracht van de UV-bescherming neemt gaandeweg af.

Let op de UVA-bescherming

Een SPF duidt de mate van UVB-bescherming aan, de stralen die zonnebrand veroorzaken. Over UVA-stralen wordt er veel minder gesproken. Nochtans toont onderzoek aan dat ze veel schadelijker zijn dan we denken. Ze gaan immers dieper door de huid, waar ze de cellen aanvallen, wat op lange termijn leidt tot huidveroudering (rimpels, huidverslapping, pigmentvlekken) en mogelijk ook huidkanker. Je merkt niet meteen de schade die ze aanrichten, die wordt pas na langere tijd zichtbaar. Bovendien zijn UVA-stralen er het hele jaar door: in tegenstelling tot UVB-stralen kunnen ze door wolken en glas. De blootstelling aan UVA-stralen is dus vele malen groter dan aan UVB-stralen.

Hoe weet je of je een zonneproduct afdoende beschermt tegen UVA-stralen? Door voor een breedspectrum UV-bescherming te kiezen, die wordt aangegeven door een cirkeltje rond de UVA. Er staat geen cijfer bij, maar in Europa geldt de regel dat de UVA-bescherming ongeveer 1/3 van de SPF (UVB) bedraagt. In Azië duidt men het aan met PA gevolgd door plusjes, waarbij 4 plusjes op maximale UVA-bescherming wijst.

Hoe kies je de juiste zonnebescherming voor jou?

  • De beste zonnecrème is diegene die je graag gebruikt. Een aangename textuur is dus belangrijk. Nochtans is niet elke soort even efficiënt. Bij een spray is het moeilijk in te schatten of je de juiste hoeveelheid hebt gebruikt. Bovendien loop je het risico dat je de UV-bescherming inademt. Met een crème of gel heb je meer controle over hoe gelijkmatig je het aanbrengt.
  • Houd rekening met je huidtype en -behoeften. Een vette of onzuivere huid moet een vetvrije textuur kiezen die de poriën niet verstopt. Minerale filters zouden ook minder gemakkelijk comedogeen zijn dan chemische. Wie vroegtijdige huidveroudering (rimpels en vlekjes) wil vermijden draagt het hele jaar door UV-bescherming en kiest dus best een luchtige textuur die geen vette film nalaat.
  • Fijne extra’s zijn antioxidanten (die beschermen tegen vrije radicalen) en kalmerende ingrediënten.

Gebruik een aftersun

Elke kalmerende, hydraterende verzorging helpt het zelfherstelvermogen van de huid na een zonnebad. Zeker bij zonnebrand is dat onontbeerlijk. Check de ingrediëntenlijst op stoffen als panthenol, aloe vera,

Lees ook:

Zonnnecrème nodig? Check eerst de reviews van Café Cosmétique

Kies je zonnebescherming volgens je fototype

Zo kies je een UV-bescherming

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht