Zuid-Korea, het mekka van de beautytrends

©Pixabay.com

Voor een beautyfan is Zuid-Korea het absolute mekka. Toen een professionele wind me richting Seoul bracht, bereidde ik een speedshopping voor en keek mijn ogen uit. Een kort verslag van mijn eerste impressies én mijn haul.

Huidverzorging is big in Zuid-Korea

  • Bizarre producten: Sticks om zwarte punten ‘op te lossen’, arm pit brightening cream, navel cleanser, detoxpatches voor je voeten, … Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt er verkocht. De detoxpatches en de stick heb ik mee genomen, de rest was me een brug te ver.
  • Sheetmasks: De pride & joy van Zuid-Korea. Veel, goed en goedkoop (vanaf 1000 won, of zo’n 0,75 euro).  Het leuke is dat je sheetmasks vaak per stuk kan kopen zodat je van alles kan uitproberen: soothing, calming, ‘dedusting’, brightening, hydrating, purifying, firming, … Meestal voor het hele gelaat, maar ook voor onder de ogen, voor je nek, voor je lippen, voor de lijntje rond je mond en je ogen, zelfs voor je vingers! Alleen al voor de verpakkingen zou je ze kopen: ‘skin doctor’ style met high tech ingrediënten of net heel natuurlijk met steenkool, bamboe, rozen, honing of iets experimenteler, zoals het populaire slakkenslijm. Ook met schattige diertjes of cartoonfiguren kon ik niet laten liggen (daar moet je dan 44 voor geworden zijn).
  • Mists, essences, sleep masks en ‘water creams‘ met tovertexturen, … Kortom alle exotische stappen uit het beruchte Koreaanse tienstappen verzorgingsregime vind je tegenwoordig ook bij grote, internationale merken. Maar het grote voordeel van K-beauty producten is dat ze heel wat budgetvriendelijker zijn én vaak een leuke verpakking hebben.
  • Antipollutieverzorging vind je ook bij ons, al ligt men er hier nog niet écht wakker van. Maar wanneer je de vervuiling letterlijk kan zien en voelen (prikkende ogen, branderige keel, vale teint), dan kan je niet anders dan het nut van inzien van extra bescherming. De gids wijt het aan China, de vervuilende buur van Zuid-Korea. Mensen met een I-phone kregen een pollutiealarm, mijn Koreaanse Samsung maakte er blijkbaar geen probleem van 😊

Make-up liefst natuurlijk

In Zuid-Korea houden de meeste dames houden van een natuurlijke look. Toch diegenen die ik heb gezien. De ‘glass skin’ look (een vochtige huid) lijkt op zijn retour, de semimatte huid is in opmars. Daar past een dito mond bij: lippoeder en lipinkt geven een matte kleurwaas. Maar ook de eeuwige gloss in subtiele kleuren doet het goed, want vergroot optisch de lippen. Bij voorkeur in een ombré, als een geisha die er een nachtshift op heeft zitten. De ogen zijn redelijk naturel, eventueel benadrukt met een streepje zwarte eyeliner en valse wimpers om ze groter te doen lijken. Of een sneetje plastische chirurgie. Hoewel ze er niet graag over praten, lijkt het wel populair gezien de vele reclames en centra. De modellen op de billboards hebben ook grotere en meer ‘open’ ogen dan het doorsnee meisje dat je op straat ziet.

Parfumaanbod is beperkt

Ik was -uiteraard- nieuwsgierig naar het aanbod parfums. Ik kon haast niemand betrappen op een vleugje parfum. En ook in het aanbod zag ik uitsluitend subtiele ‘cleane’ bloemengeuren of een frisse fruitgeur. Hoofdzakelijk westerse merken en nagenoeg geen eigen labels, dus op dat vlak viel niet veel te ontdekken. Het aanbod van het Amerikaanse Demeter sprak boekdelen, met namen als ‘Clean Sheets’, ‘Baby Powder’, ‘Laundromat’, ‘Cherryblossom’, ‘Clean Soap’ of ‘Sweet Baby’ en ‘Cotton Blue’…. Hun meer experimentele geuren als Play-Doh of Dirt waren in geen velden of wegen te bekennen. Ook in Department stores als Lotte (saai, want hoofdzakelijk de grote internationale merken of pokkedure Japanse merken zoals SK-II) zag je nauwelijks nichemerken, die vaak een origineler aanbod hebben en bijgevolg (nog) niet aansluiten bij de smaak van de Koreaanse consument.

Lees ook

Be-oo-kay, een Belgische webshop voor K-beauty met een verhaal

Wordt J-beauty het nieuwe K-beauty?

Gefermenteerde ingrediënten in huidverzorging

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht