Hoe moet je een parfum beoordelen?

Meer dan persoonlijke smaak

Veel mensen hebben moeite om een parfum te beoordelen. Ze vinden het moeilijk om te beschrijven wat ze ruiken en komen niet verder dan ‘lekker’ of ‘bah’. Persoonlijke smaak is uiteraard een belangrijk element, maar toch kan je een parfum objectief beoordelen, net zoals wijn. Ook hier spreek je over akkoorden die al dan niet mooi samengaan, een compositie die harmonieus evolueert en lang aanhoudt. En als er hele magazines gevuld kunnen worden en er hele avonden gepalaverd kan worden over wijn, dan moet dat over parfum toch ook lukken?

Om een objectieve mening over parfum te vormen moet je het op zijn technische kwaliteiten beoordelen. De eerste 3 zijn technische criteria die geen garantie geven op commercieel succes, maar ik ken geen enkele klassieker die hierin faalt. Want zelfs al kennen mensen misschien niet veel van parfum, ze herkennen kwaliteit. Ze willen dat hun parfum aanwezig is, lang houdt en lekker ruikt op elk moment.

De harmonieuze evolutie

De meeste parfums bestaan uit 3 ‘lagen’, in de vorm van een piramide. Eerst ruik je de frisse topnoten. Wanneer die na enkele tot een tiental minuten verzwakken komen de hartnoten op. Deze domineren een half uur tot een uur, waarna ze plaats maken voor de basisnoten. (meer details vind je in ‘de piramidestructuur van een parfum’.) Een parfum evolueert dus van een frisse aanzet naar een bloemig of kruidig hart tot een houtige of zoete basis. Die evolutie moet ongemerkt verlopen, waarbij de noten versmelten en harmonieus evolueren.

De sillage

Ook wel het geurspoor dat je nalaat of het volume van het parfum. Dit is geen pleidooi om je in een wolk te hullen, maar wanneer je uitgebreid moet gaan snuffelen om een glimp van de geur op te vangen, schiet het zijn doel voorbij. Dat is een technische zwakte.

De houdkracht

Hoe lang kun je een parfum op je huid ruiken? Uiteraard heeft dat te maken met het type geur. Een ambergeur heeft zwaardere en meer basisnoten dan bijvoorbeeld een citrusparfum. Ook de concentratie -het verschil tussen eau de toilette, eau de parfum of extraît de parfum- maakt uiteraard een verschil.

De originaliteit en persoonlijkheid.

De originaliteit of persoonlijkheid van een parfum is misschien wat subjectiever. Maar geen enkele geur die teveel herinnert aan andere parfums of die de persoonlijkheid mist om herkend te worden, blijft in je geheugen hangen of zal boven de massa uitsteken. Angel van Thierry Mugler bijvoorbeeld is een geur die je zal herkennen als je hem een keer geroken hebt, of je er fan van bent of niet. Zijn copycat Wish (Chopard) is op sterven na dood. Feminité Du Bois van Serge Lutens nog altijd zijn trouwe fans, maar over Dolce Vita van Dior wordt niet meer gerept.

Lees ook

De royale luxe van een extraît de parfum

De parfumpiramide: top, hart en basis van een geur

Wat is de beste prijs-kwaliteitverhouding: eau de toilette of eau de parfum?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht