Een handleiding voor het kopen van vintage parfums

De laatste tijd zit ik in een nostalgische trip, toch wat parfums betreft. Heimwee naar de geuren uit mijn jeugd (jaren 80), misschien niet toevallig ook een periode toen parfums karakter mochten hebben. Jongens droegen Kouros, Drakkar Noir, Fahrenheit, Cacharel Pour Homme, de groene Polo, … Meisjes roken naar witte muskus van The Body Shop of Alyssa Ashley, maar ook naar Anaïs Anaïs, Loulou, …

Een van de eerste geuren die ik als tiener kocht was Maxim’s de Paris, een bloemige chypre. Meer voor chique vrouwen dan prille pubermeisjes, maar daar trok ik me niets van aan. Even googelen leerde me dat het parfum niet meer wordt geproduceerd. Maar via Ebay vond ik toch een aanbieding voor een redelijke prijs. De teleurstelling was groot toen het parfum niet meer goed bleek te zijn. Een dure les, die ik graag met je wil delen.

Tabac Blond (1919) was het parfum van de Flapper Girls (net als Guerlain’s Shalimar) in de jaren 20. Helaas besloot Caron een paar jaar geleden om het parfum niet meer te produceren.

Wat is dat, een vintage parfum?

We spreken over vintage van zodra een parfum ouder is dan 10 jaar. Ik denk niet dat er een parfum is dat op die tijd ontsnapt aan de steeds strengere IFRA-regels. Uit angst voor allergische reacties of irritaties beperkt IFRA concentraties van bepaalde ingrediënten of verbiedt ze zelfs integraal. Waardoor parfums regelmatig geherformuleerd worden. Maar ook besparingen op dure grondstoffen kunnen aan de basis liggen van bijgewerkte formules. Het ergste is dat daar niet over gecommuniceerd wordt. Maar mensen die een parfum goed kennen, ruiken het verschil.

Waarom zou je vintage kopen?

Geuren zijn de ideale manier om herinneringen weer levendig op te roepen uit je geheugen. Als parfumliefhebber koop ik ook parfums die van de markt worden gehaald. Omdat er geen vraag meer naar is, omdat een herformulering meer kost dan het nog opbrengt of omdat het merk liever jongere klanten aantrekt met nieuwe (slechte) parfums dan hun klassiekers te koesteren. Geuren als Caron Tabac Blond, Balmain Vent Vert, Joy van Patou, … Het zijn stuk voor stuk mijlpalen in de parfumerie, die het verhaal van hun tijd vertellen, maar niet meer naar waarde worden geschat. Geïnspireerd door het boek De Schaduw Van De Wind, waar er een kerkhof van verloren en vergeten boeken bestaat om ze eeuwig te bewaren, begon ik een collectie ‘vergeten geuren’. Niet alleen verdwenen parfums, maar ook vintage versies van parfums die geherformuleerd werden (meestal niet ten goede).

Soms vertelt de flacon hoe oud het parfum is: de rode fles is een vintage versie, vanaf 2018 kregen alle (gewone) Guerlain parfums hetzelfde design.

Waar vind je ze?

Google is your best friend. Meestal leidt die je naar Ebay of Etsy, waar je een ruim aanbod aan vintage parfums vindt van over de hele wereld. Verder zijn er nog gespecialiseerde Facebookgroepen, veilingen en discounters, maar de beste kansen heb je volgens mij op rommelmarkten. Niet de grote, waar professionele verkopers staan (al vind je daar ongetwijfeld ook wel interessante zaken, mits een prijskaartje), maar waar mensen staan die hun huis hebben uitgemest. De ene zijn rommel is de ander zijn schat…

Ook een oude, zelfstandige parfumerie kan een ware grot van Alibaba zijn. Zeker in het buitenland. Een ouder parfum dat nog steeds succes heeft in een bepaalde markt zal je daar wel nog vinden. De klassieke (groene) Polo van Ralph Lauren bijvoorbeeld vind je nog in Zuiderse landen als Spanje of Italië (zelfs op de luchthavens). Tenslotte heb ik ook een parfumerie gevonden in Nederland die gespecialiseerd is in vintage. Vaak wel met een pittig prijskaartje.

Een bruine vloeistof is een aanwijzing dat de geur gedraaid is

Waar moet je op letten?

  • Doe je huiswerk. Wil je een idee krijgen hoe oud een parfum is, doe dan je research op gespecialiseerde blogs als Raiders of the Lost Scent. Kijk naar de verpakking (bv die van L’Artisan Parfumeur zijn veranderd in 2016, die van Annick Goutal in 2018), de batch code en andere tekenen die iets kunnen vertellen over de periode waarin het parfum gemaakt worden. Niet gemakkelijk, want parfums vermelden geen vervaldatum. Veel merken stellen dat hun parfums een drietal jaar goed blijven, maar mijn ervaring is vaak anders. Ik heb parfums die ik al jaren heb die nog altijd in prima conditie zijn. Uiteraard verliezen ze wat van hun frisheid, maar als je ze een paar minuten geeft bloeien ze weer open. Net als wijn.
  • Zwaardere geuren verouderen beter dan lichte. Net als mensen verouderen sommige parfums goed, andere minder goed. Vooral de frisse geuren, met veel kopnoten (citrus, lichte bloemen, verse kruiden, …), hebben moeite. Zwaardere geuren, met veel basisnoten (hout, specerijen, amber, balsems, …) krijgen soms extra diepgang en worden rijkelijker met de jaren.
  • Check de reputatie van de verkoper. Een groot nadeel aan online parfum kopen: je kunt het niet ruiken. Het is dus voor een belangrijk deel gebaseerd op vertrouwen. Kijk daarom altijd naar de betrouwbaarheidsscore van de verkoper en neem de tijd om de reviews te lezen.
  • Probeer na te gaan hoe het parfum bewaard is. Vraag de verkoper naar hoe het parfum bewaard is. Een parfum uit een vergeten doos in een donkere, droge kelder of eentje dat in de etalage heeft gestaan van een parfumerie zullen helemaal anders ruiken. Licht, zuurstof en warmte zijn immers veel schadelijker voor een parfum dan tijd. Geef dus de voorkeur aan gesloten verpakkingen (met folie rond) en flacons uit ondoorzichtig materiaal (plastic of donker glas).
  • Liever een spray dan een flacon. Sprays zijn doorgaans een veiligere optie dan een flacon, waar er lucht bij het parfum kan. Of wanneer je een extraît de parfum koopt: let dan op de baudruchage, of het doorzichtige vliesje dat de flacon afsluit van de dop.
  • Check de verdamping en de kleur van de jus. Heel oude parfums zijn niet meer helemaal vol, doordat een deel van de essentiële oliën is verdampt. Dat is normaal, en wellicht een beter teken dan een volle fles. Die is waarschijnlijk bijgevuld door de verkoper, wat de geur verandert. Idem dito wanneer je een melkachtige nevel ziet. Verkleuring is niet noodzakelijk een probleem. Ingrediënten als bijvoorbeeld jasmijn kleuren na verloop van tijd wat oranje. Een (donker)bruine kleur voorspelt dan weer niet veel goeds.

Lees ook

Hoe clean kunnen parfums zijn?

Tips van de parfumdokter om online parfum te kopen

Wat is de beste prijs-kwaliteitverhouding: eau de toilette of eau de parfum?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht