De fijnste haarverzorging in eigen land #ikwasbelgisch

foto: Johannes Rapprich for Pexels

Beautycollega Franciska Bosmans en ik hebben een boon voor Belgische beauty (en de marshmallows met donkere chocolade en zoute karamel van het Belgische Barù, maar dat geheel terzijde). De Belgische beautywereld is veelzijdig, erg uitgebreid en goed. En ze kan in deze bizarre tijden je steun extra goed gebruiken. Winkelhieren en #ikkoopbelgisch voor je badkamer, dus. We helpen je graag op weg met onze favoriete merken, producten en (web)shops. Deel 4: Belgische haarverzorging.

Handgemaakte solid soap van kapper Clement

Clement Natural Haircare

Wat? Vegan, zero waste, met de hand gemaakte haarverzorging uit Brussel.

Wie? Kapper Clement Vannoye opende in 2008 een duurzaam kapsalon in Brussel. Met zijn natuurlijke, veganistische shampoobars en haarmasker in poedervorm wil hij bewijzen dat duurzame haarverzorging nog steeds gebruiksvriendelijk kan zijn én je aanzetten ze in je badkamer op te nemen. De kapper creëerde milde formules met biologische plantaardige oliën en plantenpoeders, geïnspireerd door de Ayurveda. (Opgelet voor wie niet goed tegen essentiële oliën kan dus.) Voor elke hoofdhuid is er een shampoobar. Het haarmasker bestaat uit drie plantenpoeders en verder niets, is geschikt voor elk haartype en moet je haar sterk(er) en makkelijk doorkambaar maken.

Waarom kopen? Als je van duurzame, natuurlijke, zero waste-cosmetica houdt.

Waar? In het salon in Brussel en op de webshop

Getest door Fran: “Ik testte het haarmasker in poedervorm. Je moet er je tijd voor nemen (je mengt het poeder met warm water, laat het 30 minuten tot een uur inwerken en spoelt het uit) en het is een beetje een geknoei (je masseert een groen papje in je haar, dat wat naar gekookte spinazie ruikt, ik raad aan erover een haarkapje aan te brengen zodat je lekvrij door het huis kan lopen, ook al blijft het goed zitten), maar mijn haar voelde na één keer gebruik aan alsof het meer body had en het viel ook goed nadat ik het had geföhnd. “

Ray Care

Wat? Vegan, duurzame haar- en huidverzorging uit Gent.

Wie? Thomas Kindermans, voormalig advocaat, en zijn moeder, apotheker Hilde Nys, vonden het moeilijk om cleane shampoo en conditioner zonder irriterende ingrediënten te vinden en besloten ze zelf te ontwikkelen. (Nys maakt al meer dan twintig jaar cosmetica voor haar apotheek in Gent.) Ray lanceerde in maart 2019. Intussen zijn er ook douchegel, bodylotion, micellair water, handcrème, face wash, deodorant en lippenbalsem.

Waarom kopen? Als je van no nonsense-verzorging en een duurzame aanpak houdt. De formules zijn bioafbreekbaar en vrij van microplastic en palmolie (die vaak niet duurzaam wordt ontgonnen). De verpakkingen zijn gemaakt uit gerecycleerd plastic en karton.

Waar? Op de webshop.

Getest door Fran: “Ik testte de shampoo toen het merk net gelanceerd was en er nog een parfumloze formule was. (waarschijnlijk werd die te weinig verkocht om in het gamma te houden.) Mijn haar moest even wennen aan de zacht schuimende formule zonder sulfaten, maar dit is een fijne shampoo zonder poespas die mijn haar goed reinigt.”

L’Arin

Wat? Natuurlijke, zelfs biologische haarverzorging. De plantaardige formules bevatten geen kleurstoffen, parfum, siliconen, sulfaten of parabenen. Ook de glazen verpakkingen zijn milieuvriendelijk.

Wie? moeder en dochter waren op zoek naar luxueuze natuurlijke haarverzorging die paste bij hun organic lifestyle. hun plantenkennis kwam van pas bij het ontwikkelen van L’Arin

Waarom? Voor wie op zoek is naar natuurlijke haarverzorging zonder aan luxe in te boeten

Waar? Voorlopig enkel online via hun webshop

Getest door Sofie: “Ik kocht de Detox Repair shampoo (250 ml: 30,99 euro), die belooft om het haar mild te reinigen, de hoofdhuid te kalmeren en de talgproductie te verminderen. Onder andere met antiseptisch rozemarijn (die overigens heerlijk ruikt). Klinkt ideaal voor mijn übergevoelige hoofdhuid. De shampoo schuimt weinig maar doet het haar wel proper aanvoelen. Afsluiten met een conditioner is wel nodig om je haar weer zacht te maken.”

En ook dit is Belgisch

Cîme heeft een shampoo op basis van wasnoten

Leonis Barbam, ’s lands enigste baardmerk.

Makesenz, heeft eigen natuurlijke shampoos en verzorgende oliën

Nannic heeft een zes stappen-plan dat haaruitval belooft tegen te gaan en te verminderen. De voor- en nafoto’s zijn alvast indrukwekkend.

Rainpharma heeft een natuurlijke shampoo & conditioner, broccoli seed oil & mask

Lees ook

De mooiste make-up van eigen bodem

De leukste Belgische huidverzorgingsmerken

Dit zijn de lekkerste Belgische parfums

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht